Se poate si mai rau! TVA aplicat la abonamentele de presa scrisa in Finlanda

0
1766

Abonamentele ziarelor si revistelor din Finlanda vor fi taxate de la inceputul acestui an cu 9%, in urma aplicarii unei hotarari a Parlamentului adoptata la sfarsitul lu2011 .
Justificarea politicienilor este ca pana acum presa scrisa a beneficiat de neaplicarea TVA-ului in timp ce jucatorii din industrie spun ca editorii déjà platesc 23% TVA la exemplarele vandute la taraba, procent cu care este taxata si publicitatea atrasa.
Guvernul estimeaza ca aceasta masura fiscala va aduce la buget aproape 90 de milioane de euro in timp ce patronatul local Finmedia (Federation of the Finnish Media Industry) crede ca aceata masura va costa Guvernul alte 30 de milioane de euro din cauza concedierilor.
In Finlanda apar aproximativ 200 de ziare si 3,500 de periodice la o populatie de 5,3 milioane de persoane. Sectorul editarii de publicatii are potrivit unei estimari 24,000 de persoane angajate. Introducerea acestei taxe ar duce potrivit lui Kai Telanne (presedintele Finnmedia) la pierderea a 3,000 de locuri de munca. Exceptia de la plata TVA este in vigoare din 1963.

Companiile de publishing lucreaza pentru incheierea si distributia de abonamente cu Itella (Posta Finlandeza) care la randul ei estimeaza ca aceasta masura in cel mai rau caz va duce la concedierea a 2,000 de angajati.


Se poate si mai rau! TVA aplicat la abonamentele de presa scrisa in Finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.