Reprezentantul finlandez pe probleme de mediere a păcii, in Moldova pentru a se documenta

0
1510

Reprezentantul Special pe probleme de mediere a păcii in regiune al Ministerului de Externe al Finlandei, Kimmo KILJUNEN a venit in Moldova pentru a se documenta despre situația din regiune, inclusiv din regiunea din stanga Nistrului. Conform programului de lucru, oficialul finlandez va vizita Tiraspolul dupa care va avea mai multe intrevederi la Chișinău la care va aborda subiectul diferendului transnistrean.

Oficialul a avut astazi, 5 octombrie, o intrevedere cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Lupu a menționat că, pe parcursul anului curent, procesul de reglementare a conflictului transnistrean a cunoscut o dinamică intensă. „Suntem deschişi pentru intensificarea contactelor la nivelul negociatorilor politici și, in contextul consolidării climatului de incredere, pledăm pentru eliminarea tuturor barierelor pentru circulaţia liberă a cetăţenilor moldoveni intre ambele maluri ale Nistrului. O soluţie viabilă a conflictului transnistrean urmează să fie bazată pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Regiunea transnistreană va beneficia de un statut special (autonomie largă) in componenţa statului reintegrat. Statul reintregit urmează să fie unul funcţional, menținand integrarea europeană drept vectorul strategic de dezvoltare a ţării, a mai relevat Marian Lupu și a specificat că Moldova pledează pentru transformarea actualei operaţiuni de pacificare intr-o misiune civilă, multinaţională, cu mandat internaţional”, a mentionat Lupu.

La același subiect, Președintele Parlamentului a apreciat reluarea procesului de negocieri in formatul 5+2 și a menționat că următoarea rundă, de la Dublin (27-30 noiembrie 2012), necesită o pregătire minuţioasă. Rezultatul rundei va depinde de activitatea Grupurilor de Lucru. Totodată, negocierile ar trebui să se concentreze nu doar pe aspecte tehnice discutate de experţi, cat pe elementele de principiu ale soluţiilor.

mai mult la :

Reprezentantul finlandez pe probleme de mediere a păcii, in Moldova…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.