Zona euro, aproape de un acord privind garantiile cerute de Finlanda

0
1713

Guvernele din zona euro sunt aproape de o soluţie privind garanţiile cerute de Finlanda pentru susţinerea Greciei, care ar inlătura un obstacol din calea aprobării celui de-al doilea program de sprijin financiar, informează agenţia Bloomberg.

Miniştrii de Finanţe din regiune vor analiza in această seară, la Luxemburg, dacă propunerea este acceptabilă pentru toate cele 17 state membre ale uniunii monetare.

Obiectivul este un plan cu termeni relativ neatractivi, astfel incat Finlanda să fie singura ţară care să oblige Grecia să ofere garanţii, au spus surse de pe langă negociatori, citate de Bloomberg .

Potrivit propunerii, Grecia va oferi garanţii in schimbul imprumuturilor din partea Finlandei.

Statul finlandez va renunţa la profiturile potenţiale aduse de acordul de salvare a Greciei, cum ar fi profiturile Facilităţii Europe de Stabilitate Financiară, iar garanţiile vor fi fără prioritate la plată ( statut junior) in cazul unui default (incetare de plăţi), au explicat sursele.

Finlanda a ajuns in august la un acord cu Grecia privind garanţiile, dar acesta a fost respins de alte ţări din zona euro.
Grecia mai are de trecut şi alte obstacole pană la obţinerea unui al doilea pachet de sprijin, de 109 miliarde de euro, inclusiv neincrederea in capacitatea sa de a face economii suplimentare, de la o populaţie marcată de doi ani de reduceri ale cheltuielilor bugetare şi majorări de taxe.

Cererea de garanţii din partea Finlandei a determinat Slovacia, Slovenia, Austria şi Olanda să analizeze dacă să facă solicitări similare.

…. Grecia: Zona euro, aproape de un acord privind garantiile cerute de Finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.