Premierul finlandez Matti Vanhanen în Polonia

0
1494

Cu cateva zile inainte de Summit-ul UE „Rusia, la care Uniunea Europeana doreste sa lanseze negocierile pentru un nou parteneriat intre Uniunea Europeana si Federatia Rusa in domeniul economic si energetic, primul ministru finlandez si presedinte al Consiliului European, Matti Vanhanen, face vineri o vizita in Polonia, unde se va intalni cu omologul sau, Jarosław Kaczyński.

Scopul acestei vizite este de a convinge autoritatile de la Varsovia sa revina asupra recentei decizii de veto privind aceasta initiativa, urmare a embargo-ului Moscovei asupra produselor agricole poloneze. Liderii polonezi catalogheaza drept „politica” decizia instituirii acestui embargo, in noiembrie 2005, care determina pierderi pana la 400 milioane euro anual la export.

Atitudinea Varsoviei are insa si alte motivatii: controversata conducta de gaz dintre Rusia si Germania, asupra careia Moscova si Berlinul au cazut de acord in primavara acestui an. Ea va fi construita prin Marea Baltica, ocolind Polonia si alte state baltice – Estonia, Lituania si Letonia, motiv pentru care acestea sustin ca, neavand acces la conducta sunt private de posibilitatea de a incasa o serie de taxe. Iar pe de alta parte statele mentionate fac referire la eventuale riscuri ecologice la Marea Baltica si subminarea securitatii lor energetice. Totodata, autoritatile de la Varsovia au facut un apel catre Uniunea Europeana sa ia in considerare si rute alternative ale conductei, care ocoleste Polonia si tarile Baltice, acum membre ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.