Ministerul Afacerilor Externe Finlanda – Comunicat de Presa

0
1678

Am primit acest comunicat de presa din partea Ministerului Afacerilor Externe din Finlanda.

Director General Petri Tuomi-Nikula and Minister Paula Lehtomäki 25 ianuarie 2007COMUNICAT DE PRESA

In ce condiţii cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene pot munci in Finlanda?

Finlanda permite accesul liber pe piaţa forţei de muncă a cetăţenilor provenind din toate ţările membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Romania şi Bulgaria, fără să fi impus o perioadă de tranziţie privind libera circulaţie.

Cu toate acestea, fără să fi fost impuse restricţii, procesul prin care un muncitor străin isi poate găsi un loc de muncă in Finlanda nu este deloc uşor şi nici de scurtă durată, din mai multe motive.In primul rand, pentru majoritatea locurilor de muncă, chiar şi in domeniul construcţiilor şi al agriculturii, este nevoie de cunoaşterea la un anumit nivel a uneia din limbile oficiale (finlandeză sau suedeză).

Există foarte puţine excepţii de la această regulă, şi anume in cazul unor poziţii de top management sau al unor experţi, cazuri in care persoana angajată este oricum vorbitoare fluentă de limba engleză.In al doilea rand, pe piaţa forţei de muncă din Finlanda nu există oferte pentru muncitori necalificaţi. Aproape fără excepţie este necesară o calificare şi experienţă in profesia respectivă. Pentru un cetăţean străin care nu indeplineşte aceste condiţii este foarte dificilă obţinerea unui loc de muncă in Finlanda….

articol complet la Romanii in Finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.