Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a primit vizita unei delegatii a Parlamentului Finlandei

0
1532

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a primit, Joi, 10 Mai 2012, la sediul Ministerului, delegaţia Comisiei pentru finanţe, Subcomisia pentru administraţie şi securitate a Parlamentului Finlandei, condusă de preşedintele Tapani Tőlli, delegaţie care a inclus-o şi pe ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, E.S. Ulla Väistő.

in cursul discuţiilor, ministruL Corlăţean a subliniat că printre obiectivele prioritare cuprinse in programul de guvernare votat de Parlament la investirea Guvernului se află continuarea indeplinirii obiectivelor stabilite prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe relaţia cu Comisia Europeană, pentru reforma justiţiei şi lupta impotriva corupţiei.

Ministrul Justiţiei a reiterat voinţa politică a noului guvern instalat la Bucureşti de a continua eforturile pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie adoptate de fostul guvern, apeland in acest sens la Parlament pentru a adopta această strategie sub forma unei legi, care să confere documentului o autoritate juridică şi să transmită un semnal politic corespunzător.

Titus Corlăţean a mulţumit delegaţiei parlamentare finlandeze pentru sprijinul acordat unor proiecte in curs de lansare in relaţia cu Romania, dand exemplul proiectului infiinţării la Ministerul Sănătăţii, cu sprijin neguvernamental romanesc şi cu fonduri europene, a unei Direcţii anticorupţie.

Ministrul Justiţiei a exprimat speranţa că la Consiliul pentru Afaceri Interne şi Justiţie care va avea loc la Bruxelles in luna septembrie 2012, potrivit celor stabilite la Consiliul European din luna martie 2012, va fi adoptată decizia admiterii Romaniei in Spaţiul Schengen, inclusiv cu sprijinul Finlandei.

Titus Corlăţean a exprimat de asemenea increderea că raportul de evaluare pe care Comisia Europeană il va adopta in luna iulie a acestui an, legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, va fi unul pozitiv, care va sublinia progresele realizate de Romania pe linia indeplinirii obiectivelor asumate pentru realizarea unei justiţii funcţionale, la standarde europene. Ministrul Justiţiei a subliniat faptul că deşi Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu are o legătură instituţională cu aderarea Romaniei la Spaţiul Schengen, adoptarea unui raport pozitiv pe această temă de către Comisia Europeană va putea intări increderea Statelor Membre ale Uniunii Europene că Romania are capacitatea de a aplica cu succes standardele impuse de statutul de ţară membră a Spaţiului Schengen.

Delegaţia parlamentară finlandeză a salutat progresele realizate de Romania in reforma justiţiei şi lupta impotriva corupţiei. E.S. doamna ambasador Ulla Väistő a reiterat poziţia exprimată de ministrul finlandez pentru afaceri europene cu ocazia recentei sale vizite la Bucureşti, potrivit căreia Finlanda susţine aderarea Romaniei la Spaţiul Schengen in două etape, in contextul confirmării progreselor in domeniu prin raportul Comisiei Europene legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare in domeniul justiţiei, din luna iulie 2012.

E.S. ambasador Ulla Väistő a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost util pentru Romania şi că acesta şi-a atins scopul de imbunătăţire a imaginii Romaniei in ochii investitorilor străini.

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a primit vizita unei delegatii a Parlamentului Finlandei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.