Orasul modern Helsinki este un amestec arhitectural fascinant, influentat pe de o parte de stilul caracteristic Saint Petersburgului iar pe de alta parte cu elemente specifice unei suburbii futuristice. Ca oras capitala al Finlandei este totodata un centru cultural important.
Asezat pe malul Golfului Finic, orasul Helsinki, a fost intemeiat in anul 1550 de regele Gustav I Wasa al Suediei. Suveranul voia sa concureze in acest fel Revalul, (actualul Tallinn), aflat pe celalalt mal al Golfului. Orasul era plasat la nord pe raul Waanta dar in 1640 e mutat in locul unde se afla si astazi pentru un acces mai usor la mare.
Inca de la inceputul secolului al XVII-lea, rusii incearca in repetate randuri sa cucereasca Finlanda, aflata sub stapanire suedeza si de aceea, in 1748, regele Gustav al III-lea ridica pe stancile de la intrarea in port castelul Sveaborg, o adevarata fortareata care se pastreaza si astazi si care, dupa 1919, cand tara si-a cucerit independenta s-a numit Castelul Finlandez. Turnul Pulberariei si altele asemenea lui au fost transformate in locuinte si restaurante.
In 1908 Finlanda este insa cucerita de rusi iar casele de lemn ale orasului Helsinki sunt mistuite de flacari. Urbea este reconstruita in stil neoclasic, lucrarile fiind conduse de arhitectul german Carl Ludwig Engel, iar in 1812 tarul muta aici, de la Abo, capitala Marelui Ducat al Finlandei. Treptat orasul infloreste si, in 1917, dupa proclamarea independentei, devine capitala a tarii, cel mai important centru politic economic si cultural.
…Helsinki: Orasul Distractiilor Nocturne