Guvernul Finlandei caută soluţii pentru ”sinistraţii” Nokia

0
2081


Premierul finlandez, Jrky Katainen, şi-a anulat participarea la summit-ul de la Rio, pentru a sta de vorbă cu foştii salariaţi din zonele cele mai afectate de concedierile operate de Nokia şi anume Salo şi Oulu. Nokia a anunţat săptămana trecută că va reduce la nivel mondial zece mii de posturi pană la sfarşitul anului viitor, dintre care 3.700 in Finlanda. Compania a anunţat inchiderea fabricii de la Salo, in sud-vestul ţării.

Corespondenta RFI la Helsinki, Denisa Udroiu

Guvernul finlandez s-a reunit pentru a discuta acordarea de statut de zonă sinistrată oraşului Oulu, situat in zona de centru a ţării, cunoscut centru tehnologic universitar, care a prosperat tocmai datorită legăturii stranse intre angajatori şi universităţile care pregăteau personal in funcţie de solicitările industriei.

in cazul in care Oulu va fi declarată zonă sinistrată economic, va avea dreptul la mai multe subvenţii, stimultente pentru investiţii şi fonduri pentru recalificarea personalului. Oraşul Salo beneficiază deja de acest statut de anul trecut, cand un alt val de disponibilizări a fost făcut de Nokia. Cu toate acestea, Guvernul va trebui să aloce noi sume pentru salvarea acestei regiuni, ceea ce destabilizează bugetul de criză şi aşa criticat pentru reducerile in sectoare strategice, precum sănătatea.

Presa scrie că in urma concedierilor de la Nokia, unii angajaţi au devenit patroni, cei mai mulţi dintre aceştia sunt insă străini aduşi in Finlanda de Nokia. Din păcate, spiritul antreprenorial printre finlandezi este destul de redus, mai ales printre cei cu studii superioare. Merită reţinut cazul unei tinere finlandeze, citat de presă, tanără care şi-a deschis o firmă ce pune in legătură informaticienii cu firmele care recrutează, in Statele Unite insă.

mai mult la: .

Guvernul Finlandei caută soluţii pentru „sinistraţii” Nokia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.