Finlanda sustine o uniune bancara, dar nu si o "uniune de transfer de fonduri", in care nordul plateste mereu pentru sud ‎

0
1628


Finlanda sustine ideea unei uniuni bancare in Uniunea Europeana, propusa de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dar se va opune ca aceasta sa devina o „uniune de transfer de fonduri”, a avertizat marti premierul finlandez Jyrki Katainen, citat de AFP.

„Trebuie sa fim pregatiti sa dezvoltam aceasta uniune (bancara) si nu sa impiedicam dezvoltarea sa. Dar avem conditiile noastre. Nu trebuie ca aceasta sa devina o uniune permanenta de transferuri de fonduri in sanul careia nordul plateste mereu pentru sud”, a declarat Katainen, pentru cotidianul financiar finlandez Kauppalehti.

Barroso a pledat marti, in Financial Times, pentru punerea in practica, in acest an, a unui organism de control bancar transnational in Europa, in cadrul unei uniuni bancare care ar putea sa vada lumina zilei in 2013.

Premierul Katainen urmeaza sa se intalneasca marti la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel pentru a discuta despre criza din Europa.

Finlanda, una dintre rarele tari ale UE al carei rating a ramas triplu A, a impus conditii stricte pentru acordarea planului de ajutor pentru tarile aflate in dificultate.

Sambata, ministrul finlandez al finantelor, Jutta Urpilainen, a afirmat ca Helsinki ar putea solicita garantii pentru a aproba acordarea a 100 de miliarde de euro pentru sustinerea bancilor spaniole daca acesti bani vor fi luati din Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF).

In schimb, Finlanda nu va solicita garantii daca suma va fi utilizata din fondurile permanente ale Mecanismului European de Stabilitate (MES) pentru ca aceasta solutie ar fi mai putin riscanta pentru contribuabilii finlandezi, a argumentat Urpilainen.

Finlanda sustine o uniune bancara, dar nu si o „uniune de transfer

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.