Finlanda se pregateste de o dezintegrare a zonei euro

0
1749


Liderii europeni ar trebui sa se pregateasca de o dezintegrare a zonei euro, cum o face deja Finlanda, a spus ministrul Afacerilor Externe finlandez, Erkki Tuomioja, intr-un interviu publicat vineri in cotidianul britanic
The Daily Telegraph, citat AFP.

„Noi trebuie sa ne pregatim, deschis, pentru posibilitatea unei spargeri a zonei euro”, a declarat Tuomioja, membru al Partidului Social Democrat, unul din cele sase partide care formeaza coalitia de guvernare a tarii, precizeaza cotidianul The Daily Telegraph.

„Este un eveniment pe care nimeni nu-l preconizeaza in Finlanda, nici chiar partidul Adevaratilor Finlandezi (dreapta nationalista), nemaivorbind de guvern. Insa, noi trebuie sa fim pregatiti”, a adaugat ministrul.

„Exista consensul ca o rupere a zonei euro poate costa mai mult pe termen scurt sau mediu decat administrarea crizei”.

„Totusi, o rupere a zonei euro nu inseamna sfarsitul Uniunii Europene. Acest lucru poate face ca UE sa functioneze mai bine”, a spus el, descriind dorinta pentru o uniune monetara din anii 1990 drept un salt politic, care a sfidat gravitatia economiei.

„Nu exista reguli cu privire la modul in care o tara poate parasi zona euro, dar acest lucru este doar o chestiune de timp”, a precizat Tuomioja. „Vor iesi fie tarile din Sud, fie cele din Nord, pentru ca regulile dure adoptate in spatiul monedei unice aduc dezastru pentru milioane de oameni si distrug viitorul Europei”.

Tomioja a spus ca oficiali finlandezi s-au pregatit pentru spargerea uniunii monetare cu un „plan operational pentru orice eventualitate”.

Finlanda este ultima tara din zona euro care are cel mai bun rating de indatorare (AAA) cu o perspectiva stabila confirmata de cele trei agentii internationale de notare.

Cu privire la situatia din Grecia, „grecii sunt in masura sa decida daca vor sa ramana in zona euro”, a comentat ministrul finlandez.

Finlanda se pregateste de o dezintegrare a zonei euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.