Finlanda – Norvegia : Afaceri la graniţa cu Laponia | Presseurop.eu …

0
1737


Postul de frontieră cel mai septentrional al UE, satul Nuorgam, este locul de trecere al lucrătorilor finlandezi şi norvegieni care fac naveta dintr-o ţară in cealaltă. Dar regiunea, in plin teritoriu al Laponiei, este oarecum uitată de restul Finlandei.

in fiecare zi, Jocke Pikkarainen işi părăseşte domiciliul din Nuorgam [in Finlanda] şi face 25 de km spre nord pentru a ajunge la locul său de muncă in Tana Bru [in Norvegia]. Acolo el imbracă tunica roşie şi primeşte pacienţii serviciului de urgenţe al comunei. Jocke Pikkarainen este originar din Kimito [in sudul Finlandei] şi a studiat in Turku. După ce a fost ambulanţier, el a decis in luna august a anului trecut să se mute cu prietena lui cat mai departe cu putinţă fără a trebui să emigreze, pentru a lucra pe malul de nord al raului Tana, care marchează graniţa dintre Finlanda şi Norvegia. Amandoi lucrează la clinică, dar prietena lui este actualmente in concediu de maternitate.

„Am venit aici in acelaşi timp pentru aventură cat şi pentru salariul brut, aproape dublu faţă de ceea ce am primi in Finlanda pentru aceeaşi muncă”, recunoaşte acesta. Jocke Pikkarainen vorbeşte cu pacienţii şi colegii săi intr-o norvegiană rudimentară, dar in finlandeză cu Anu Saari, şefa serviciului. Serviciul are nu mai puţin de cinci angajaţi finlandezi. Clinica din Tana Bru este un loc foarte cosmopolit: doar jumătate din personal este de origine norvegiană. „Avem angajaţi din Filipine, din Rusia, Thailanda, Canada sau Estonia”, explică Anu Saari.

Finlanda ” Norvegia : Afaceri la graniţa cu Laponia | Presseurop.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.