Dumitru Budrala expune la Helsinki

2
1924

O serie de fotografii, semnate de regizorul si antropologul Dumitru Budrala, vor fi prezentate in cadrul expozitiei „Atenţie, ţigani! Istoria unei neinţelegeri”, deschise la Muzeul Oraşului din Helsinki, Finlanda, in perioada 11 februarie ” 30 august 2009. Pe langă fotografii, vizitatorii vor avea ocazia să vadă şi imagini din premiatul documentar „Blestemul ariciului”, realizat de acelaşi autor, inforemază un comunicat remis AMOS News (Informatia.ro).

Expoziţia, dedicată, in intregime, etniei rome, este construită pe subteme – Carmen sau epitomul kitsch-ului, boemienii, călătoria şi originile, alienarea, pur şi impur, femeile, bărbaţii, spaţiul muzical, cercurile puterii, utopie şi realitate ” in care se regăsesc şi fotografiile lui Dumitru Budrala, 29 la număr. Acestea surprind transformările survenite in modul de viaţă (vestimentaţie, materiale folosite in construcţia locuinţei, modul de amenajare a ei), de la o generaţie la alta, a doua categorii de romi: căldărari şi băieşi.

„Atenţie, ţigani! Istoria unei neinţelegeri” este o expoziţie amplă şi bine realizată. Ea integrează fotografii de epocă, reproduceri după tablouri celebre, fragmente din documentare şi filme de ficţiune, dar şi documente vechi ce ţin de statutul etniei de-a lungul timpului.

Frica şi fascinaţia sunt adesea cele doua feţe ale aceleaşi ignoranţe – sursă a neinţelegerii – care rezumă singură istoria relaţiilor dintre ţigani şi Gadje (non-ţigani), incepută odată cu fenomenul migratiei europene din secolul 15.

Expoziţia este un parcurs pe urmele Celuilalt (Romii), o tentativă de a ne determina să renunţăm la stereotipii, clişee şi să-l privim cu simpatie şi cu inţelegere adevarată.

Expoziţia „Atenţie, ţigani! Istoria unei neinţelegeri” a mai fost prezentată şi in 2007, la Luxemburg, in cadrul Programului Capitală Culturală Europeană…. Amos news

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.