De la comisar UE, la presedinte al Finlandei

0
1791

Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, ar putea renunta in curand la functie pentru a candida la preseditia Finlandei, decizie care ar putea influenta si cursa pentru sefia Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit unei publicatii germane, citate de AFP.

Plecarea lui Rehn din functia sa actuala ar deschide calea pentru un alt finlandez, guvernatorul Bancii Finlandei, Erkki Liikanen, de a candida la presedintia BCE, la incheierea mandatului lui Jean-Claude Trichet, in octombrie, informeaza Mediafax.

In virtutea unei reguli din UE, o tara nu poate cumula functia de comisar pentru Afaceri Economice cu cea de presedinte al BCE.

Un purtator de cuvant al Ministerului finlandez de Finante a declarat in februarie ca Finlanda nu va sustine candidatura lui Liikanen la sefia BCE, al carui nume a fost mentionat timp de mai multe luni ca eventual succesor al lui Trichet.

Ministrul de Finante Jyrki Katainen a declarat recent ca tara sa va observa situatia, lasand astfel sa se inteleaga ca nu a fost luata o decizie.

Rehn se gandeste sa candideze la presedintia tarii sale, dar nu a facut o declaratie publica in acest sens, a relatat publicatia Handelsblatt.

„Nu este exclus sa faca acest lucru”, a declarat o persoana din anturajul comisarului.

Numele lui Rehn a fost deja vehiculat ca posibil candidat de mai multe publicatii finlandeze.

„Comisarul Rehn apreciaza foarte mult functia de presedinte al Republicii Finlanda, dar nu poate comenta in prezent in legatura cu candidatura sa”, se arata intr-un comunicat al biroului comisarului.

Alegerile prezidentiale din Finlanda vor avea loc la inceputul lui 2012, iar partidul de centru din care face parte Rehn nu are un candidat de anvergura, dupa ce ex-premierul Matti Vanhanen a fost implicat intr-un scandal de coruptie.

….De la comisar UE, la presedinte al Finlandei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.