Compania finlandeza Tornator Braşov a investit 50 de milioane de euro în achiziţia de păduri

1
1822

Compania finlandeză Tornator, specializată in exploatare de fond forestier, şi-a deschis o filială in Romania la Braşov. Potrivit lui Zoltan Kosy, country manager al Tornator, investiţiile finlandezilor in Romania se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. Tornator a achiziţionat numai anul trecut 10.000 de hectare de pădure in Romania, iar portofoliul acesteia s-ar putea tripla in următorii ani.

Compania deţine 600.000 de hectare de pădure in Finlanda şi o suprafaţă de pădure in Estonia, Romania fiind a treia ţară din Europa unde firma şi-a extins activitatea. Pe termen lung, Tornator vrea să ajungă să deţină 50.000 – 100.000 de hectare de păduri. Preţul mediu al unui hectar de pădure este de 2.000 – 3.000 de euro, astfel că la acest nivel investiţiile Tornator pe piaţa locală ar putea fi cuprinse intre 100 şi 300 de milioane de euro.
Kosy a spus că finlandezii nu intenţionează să construiască o fabrică de cherestea in Romania, deoarece compania este specializată in administrarea pădurilor. „Am pus pe hartă toate ţările din Europa. Romania a indeplinit două condiţii foarte importante: suprafeţe mari de pădure disponibile şi proprietari persoane fizice”, spuneau, anul trecut, cand au pătruns pe piaţa locală, reprezentanţii Tornator. „Vrem să investim in pădure, pentru ca apoi să vindem lemn producătorilor locali”, au mai spus aceştia. Compania vinde o parte din copaci, in timp ce plantează alţii pentru a-i inlocui.
Din ianuarie Tornator a inceput şi primele livrări de lemn pe picior exclusiv pentru companii romaneşti, finlandezii fiind foarte interesaţi in ultima perioadă de companiile active in domeniul de bioenergie.
Veniturile obţinute din livrările de lemn se vor ridica la 1-2 milioane de euro anul acesta pe piaţa locală. „Veniturile vor depinde de preţul lemnului care se schimbă foarte mult in prezent. Este foarte greu să facem estimări pentru că industria construcţiilor este in criză, iar consumatorii finali sunt foarte instabili”, spune Kosy. El spune că spre deosebire de alte domenii, investiţiile in păduri se derulează pe perioade de ordinul zecilor de ani şi deşi randamentele sunt mai mici, plasamentele sunt sigure.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.