Bani la liber pentru finlandezi. Guvernul Finlandei anunta intentia introducerii venitului de baza universal de 800 de euro lunar

0
1563

Finlanda anunta intentia introducerii unui venit de baza neconditionat. 800 de euro lunar ar reveni fiecarui cetatean al tarii, indiferent de cat e de bogat sau sarac, daca munceste sau nu. „E un experiment politic gigantic”, considera Focus.de, precizand ca paragraful care il defineste este parte din tratatul de coalitie al guvernului Finlandei, ales in acest an. „Sondajele de opinie arata ca 79 dintre finlandezi au sustinut intentia”, mai precizeaza publicatia citata, spunand ca „venitul neconditionat este subiect de disputa in Germania”.
Din unele puncte de vedere, Finlanda se dovedeste una dintre cele mai progresiste tari ale lumii. Unul dintre punctele ei tari este educatia. Iata ca, si din punct de vedere social, Finlanda vrea sa fie cu un pas in fata altor tari, inclusiv a Germaniei, care are un sistem de asistenta sociala stabil, insa diferentiat, caci moda „pausalizarii”, a acordarii nediferentiate de sume de bani de la stat, se considera a impulsiona turismul social. Chiar si in problema deciziei unui salariu minim pe economie guvernele germane au ezitat vreme de decenii, pana cand anul trecut el a fost adoptat, intrand in vigoare in 2015.
496_001

Problema cu sistemele sociale ale unor tari ca Germania si Finlanda este ca acestea sunt complicate si implica un imens efort administrativ. Prin urmare Finlanda vrea sa incerce un experiment radical. Este vorba de un proiect-pilot prin care sistemul de asistenta sociala sa fie extrem simplificat: venitul de baza (de subzistenta) ar comasa ajutorul de somaj, costurile pentru locuinta, educatie si indemnizatia pentru parinti. Alte ajutoare sociale ar urma sa fie complet eliminate.
Guvernul de centru-dreapta al premierului Juha Sipila incearca astfel sa diminueze cheltuielile bugetare din acest sector, mizand pe doi piloni. Pausalizarea ar contribui la reducerea birocratiei, iar venitul de baza de 800 de euro ar veni si in completarea unor salarii mici, atfel incat oamenii sa fie incurajati in a accepta job-uri mai slab platite, fara teama ca banii nu le ajung.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-20653808-bani-liber-pentru-finlandezi-guvernul-finlandei-anunta-intentia-introducerii-venitului-baza-universal-800-euro-lunar.htm?cfnl=&newsalert

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.