Armele Finlandei împotriva războiului cibernetic: educație și integritate (Foreign Policy)

0
1652
Ce țară ar putea riposta cel mai bine la atacurile propagandistice puse la cale de Kermlin? Finlanda, crede Foreign Policy. Iar revista americană se întreabă și dacă experiența finlandeză poate fi răspândită în întreaga regiune.
Odată cu alegerile care se apropie în Țările de Jos, Franța, Germania, Republica Cehă, și, probabil, Italia, serviciile de informații europene sunt tot mai alarmate cu privire la tentativele rusești de a influența rezultatele, prin dezinformare și propagandă, așa cum a părut să se întâmple în alegerile prezidențiale din SUA.
Dar în fața acestei presiuni în creștere, unul dintre vecinii Rusiei a demonstrat o neobișnuită rezistență la războiul informațional: Finlanda.
Helsinki pare a dispune de instrumentele necesare pentru a rezista în mod eficient oricărui atac informațional din partea vecinului său de est.
Oficialii finlandezi consideră că puternicul sistem de educație publică din țara lor, istoria lungă de rezistență față de Rusia, precum și o strategie guvernamentală cuprinzătoare permit rezistența la dezinformarea rusească.
 
În octombrie 2015, președintele finlandez Sauli NIINISTÖ a făcut primul pas, atunci când  a recunoscut că războiul informațional este real și când a spus că este datoria fiecărui cetățean să-l combată.
În ianuarie 2016, la biroul prim-ministrului au fost încadrați 100 de funcționari într-un program al guvernului finlandez pentru a identifica și înțelege răspândirea dezinformării.

mai mult la :   www.rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.