Imaginea zilei. Cum vin la școală elevii unei școli din Finlanda la – 17 grade

Afară este -17C, iar la o școală din Oulu, Finlanda, țară cu cel mă bun sistem educațional și printre cele mai prospere din lume, din 1200 elevi, o mie vin la școală Mai mult »

Premierul Finlandei acuză Rusia că ar fi bruiat semnalul GPS în nordul țării în cursul exercițiilor NATO/ Kremlinul respinge acuzațiile

Juha Sipila, premierul Finlandei, a declarat că semnalul GPS în nordul țării a fost bruiat în cursul recentelor exerciții NATO din zona Norvegiei, adăugând că este posibil ca Rusia să fi fost Mai mult »

În Finlanda, oamenii fără adăpost își iau rămas bun de la stradă​

Datorită politicii sale de “locuință primară”, țara mică din Nord a reușit să reducă în mod considerabil numărul persoanelor fără adăpost. Un succes care îi intrigă pe vecinii săi europeni, potrivit Le Mai mult »

Noul preşedinte al Finlandei, Sauli Niinisto, a depus jurământul pentru al doilea mandat

Preşedintele Sauli Niinisto a depus joi jurământul pentru al doilea mandat la conducerea Finlandei, în urma victoriei sale răsunătoare la alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, relatează DPA. Niinisto a obţinut duminică Mai mult »

Un politician din Finlanda solicită retragerea ţării din Uniunea Europeană

Finlanda va părăsi Uniunea Europeană şi se va poziţiona ca Elveţia pentru a îşi proteja independenţa, în cazul în care Laura Huhtasaari, candidatul prezidenţial din partea partidului eurosceptic Adevăraţii Finlandezi, va câştiga Mai mult »

Finlanda: Poliţia a lansat o anchetă după scurgerea în presă a unor documente ultrasecrete

Poliţia finlandeză a lansat luni o anchetă preliminară pentru ‘divulgarea de informaţii privind securitatea naţională’, după publicarea unui articol bazat pe documente secrete în legătură cu activitatea Centrului de informaţii şi analiză Mai mult »

Un sondaj de opinie făcut public duminică a arătat că 59% dintre finlandezi se opun aderării la NATO, în contextul în care secretarul american al apărării, James Mattis, a sosit la Helsinki Mai mult »

Finlanda, Țara cu cel mai performant sistem de educație nu mai face copii

Mesaj pentru politicienii care vor să salveze România cu o strategie naţională de stimulare a natalităţii: lăsaţi stiloul jos, nu se poate. În cel mai bun loc unde ai putea sa creşti Mai mult »

Finlanda: Trei suspecți în ancheta privind atacul cu cuțit, puși în libertate

Trei din cele șapte persoane reținute în cadrul anchetei referitoare la atacul cu cuțit comis pe 18 august la Turku, în sud-vestul Finlandei, și în care au fost ucise două femei, au Mai mult »

Ambasadoarea Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo, despre rolul propagandei rusești: „Să creeze neîncredere între instituții și între state“ | INTERVIU ROMÂNIA LIBERĂ

Reprezentanta diplomației de la Helsinki consideră că relațiile dintre Finlanda și România nu sunt afectate de celebrul caz în care doctorița de origine română cu cetățenie finlandeză căreia statul finlandez i-a luat Mai mult »

Finlanda le-a oferit cetăţenilor un venit lunar de bază, iar măsura are un efect neaşteptat

Finlanda a introdus, în premieră, un proiect pilot prin care le oferă unor cetăţeni un venit lunar de bază. Iar efectul direct al acestei măsuri a fost unul pozitiv şi neaşteptat, spun Mai mult »

Manuel Costescu, parlamentar USR, în cel mai mare cotidian din Finlanda

“Halusin elämälleni tarkoituksen” – investointipankkiiri Lontoosta lähti kansanedustajaksi Romaniaan. Lontoon Cityn entinen pankkiiri Manuel Costescu valitsee politiikassa mieluummin pienet askeleet kuin ideologian. Mies on entinen Lontoon Cityn pankkiiri. 40-vuotias. Hän kävi maineikkaan Mai mult »

Și la Helsinki în Finlanda, Grindeanu & Dragnea sînt faimoși. “Romanialaiset huutaa : ✊ Yöllä, kuten varkaat !!!”

Romanian presidentti ja hallitus avoimessa sodassa – ”Tätä EU ei ole ymmärtänyt” Presidentti vaatii hallituksen eroa, mutta hallitus ei peräänny. Eroaminen ei kuulu itäeurooppalaiseen poliittiseen kulttuuriin. Romaniassa maan presidentti ja hallituspuolue sosiaalidemokraatit Mai mult »

în presa din Finlanda despre protestele mamut din Romania ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia? / În ce țară un guvern elimină legile împotriva corupției și iartă criminali?”

Mielenosoittajat vaativat Romanian hallituksen eroa – ”Millä muulla maalla on hallitus, joka poistaa korruptiolakeja ja armahtaa rikollisia?” Vaikka pääministeri Sorin Grindeanun johtama hallitus päätti sunnuntaina perua kiistellyn korruptiolain, satojatuhansia ihmisiä Bukarestiin parlamentin Mai mult »

Finlanda se pregătește de RĂZBOI cu Rusia: Centru special de LUPTĂ alături de țări din UE și NATO

Finlanda a anunţat luni înfiinţarea unei organizaţii internaţionale de luptă împotriva ‘ameninţărilor hibride’ – în principal dezinformarea şi radicalizarea venite dinspre Rusia şi gruparea Statul Islamic (SI) – şi care să reunească Mai mult »

Poliția finlandeza a evacuat o tabără de rromi din Tampere. Suspectati de furturi si alte infractiuni, rromii au fost trimisi înapoi în Romania

Poliisi tyhjensi romanien leiripaikan Tampereella Poliisi tyhjensi maanantaina romanien leiripaikan Tampereen Sulkavuoressa. Poliisin mukaan leirin romanialaistaustaisia asukkaita epäillään omaisuusrikoksista. Sulkavuoressa, pelastuslaitoksen harjoitusalueella, arvellaan asuvan noin parikymmentä ulkomaalaista Romania. Paikalla oli useita poliisipartioita. Mai mult »

Interviul cu românul care a ajuns în țara lui Moș Crăciun: “Am semnat contractul, iar câteva ore mai târziu am fost rezervă!”

Nicolae Vasile a semnat cu PS Kemi Kings, un club mai tânăr decât el cu 4 ani, fondat în 1999, prima dată promovat în prima ligă din Finlanda. Rămas liber de contract Mai mult »

Norvegia intentioneaza sa ofere Finlandei un varf muntos cu ocazia centenarului din 2017. Ce presupune acest cadou

Norvegia se gandeste sa ofere Finlandei, care isi va aniversa centenarul in 2017, un varf muntos de 1331 de metri, scrie 20minutes.ch, citeaza Agerpres. Cadoul ar urma sa fie oferit Finlandei anul Mai mult »

Simone Tempestini este pregătit să “zboare” în Finlanda

Simone Tempestini este lider în Junior WRC înaintea etapei finlandeze. Cele mai rapide probe speciale din lume. Etapa a treia din Junior WRC se va desfășura în perioada 28 – 31 iulie Mai mult »

Finlanda dă tonul unei revoluții: fără mașini personale în oraș după 2025

Autoritățile finlandeze încearcă să dezvolte un plan care va elimina nevoia de a deține o mașină în oraș. Cheile aceste strategii: un transport în comun cu rute flexibile, mașini autonome pe care Mai mult »

 

Primim de la Dl. Antero Inkari, Ambasada Finlandei la Bucuresti :


Ministerul Muncii din Finlanda / Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă EURES
Februarie 2007

Ocuparea unui loc de muncă in Finlanda


Informaţii pentru cetăţenii din Romania

Finlanda nu a impus o perioadă de tranziţie pentru muncitorii din Romania. Cetăţenii romani pot lucra liber in Finlanda. Cu toate acestea, se recomandă cu căldură ca procesul de găsire a unui loc de muncă să inceapă inaintea sosirii efective in Finlanda. Mutarea şi adaptarea intr-o altă ţară vor fi mult facilitate dacă persoana in cauză se pregăteşte in prealabil şi se informează despre aspectele de bază pe care le presupune această schimbare.

Este bine de ştiut că pe piaţa forţei de muncă din Finlanda există interes doar pentru muncitori calificaţi si cu experienţă in domeniul respectiv; practic nu există oferte pentru muncitorii necalificaţi. Pentru un muncitor care nu indeplineste acest criteriu este foarte greu de găsit un loc de muncă in Finlanda.

Atunci cand se incepe căutarea unui loc de muncă trebuie să se ia in calcul şi aspectul lingvistic: se cunoaşte indeajuns de bine limba engleza pentru a demara procesul căutării unui loc de muncă? Oricum in Finlanda cele mai multe locuri de muncă presupun cunoaşterea la un anumit nivel a limbii finlandeze.

Primul pas: căutarea pe internet a unor informaţii de bază
Ca un punct de plecare, se recomandă verificarea pe internet a aspectele de bază legate de procedura ocupării unui loc de muncă, de condiţiile de muncă precum şi de disponibilităţile existente pe piaţa muncii.

EURES ” portalul European al Mobilităţii Forţei de Muncă, furnizează informaţii referitoare la condiţiile de viaţă şi muncă din toate ţările europene, in limba maternă. Pe site-ul http://eures.europa.eu se pot găsi informaţii despre situaţia pieţei muncii si oportuniţătile de angajare din 29 de ţări, inclusiv din Finlanda.


(Presenting views from the Finnish woodland and the country’s forestry industry, Antero Inkari, counsellor and charge d’affaires of the Finnish Embassy in Bucharest opened at the Ministry of Culture the photo exhibition ‘My forest, full of life’)

Se poate de asemenea consulta site-ul adminstraţiei finlandeze a muncii http://www.mol.fi, unde se găsesc informaţii despre locuri de muncă, servicii şi oportunităţi de angajare.

Mai multe detalii despre viaţa şi despre cultura muncii in Finlanda, despre angajări, contracte, venituri, impozite şi servicii sociale puteţi găsi pe http://www.mol.fi/finnwork

Pasul doi: contactarea celui mai apropiat consultant EURES
EURES – Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă este o reţea de experţi in probleme de mobilitate a forţei de muncă al cărei scop este să informeze, să indrume şi să ofere consultanţă potenţialilor muncitori asupra oportunităţilor existente pe piaţa muncii, cat şi asupra condiţiilor de viaţă şi muncă din Comunitatea Economică Europeană. Din ianuarie 2007 Romania este şi ea parte a reţelei EURES. Dacă există intrebări referitoare la piaţa muncii din Finlanda, se poate oricand consulta cel mai apropiat expert EURES.

Adrese de contact:

ANOFM – Bucuresti
str. Avalansei, nr. 20-22, sector 4
email:www.eures.anofm.ro
tel 004 021 313.91.41

Agenţia Naţională Pentru Ocuparea Forţei De Muncă
Str. Sf. Dumitru nr. 3, Sector 3
RO-030077 Bucureşti , Tel.: +40 21 3039849, Fax: +40 21 3039841,

ANOFM – Agenţia Naţională Pentru Ocuparea Forţei De Muncă
Str. Grigore Antipa nr.10
Str. Păcii, bl.S2,sc.A, ap.14
RO-820009 Tulcea, Tel.: +040 0240 516858, Fax: +040 0240 512171,

Informaţii generale despre condiţiile de viaţă si muncă in Finlanda

Cazarea
Oferta imobiliară pentru apartamente de inchiriat diferă de la o localitate la alta; in zona capitalei şi in alte cateva oraşe mai mari poate fi dificilă găsirea unei locuinţe corespunzătoare. De asemenea preţul chiriilor in Helsinki şi in oraşele mari este considerabil mai ridicat decat in restul Finlandei; in aceste oraşe nivelul chiriei poate ajunge chiar la 30% din venitul lunar.

Recunoaşterea studiilor
Dacă diploma a fost obtinuţă in Uniunea Europeană sau in Spaţiul Economic European se poate solicita Consiliului Naţional Finlandez al Educaţiei (www.oph.fi/english) recunoaşterea acesteia. La echivalarea şi recunoaşterea diplomelor se percepe o taxă.

Studierea in Finlanda
Pentru a ocupa aproape orice loc de muncă este nevoie de cunoaşterea la un anumit nivel a uneia din limbile oficiale (finlandeza sau suedeza). Există foarte puţine excepţii de la această regulă, şi anume in cazul unor poziţii de top management sau al unor experţi, cazuri in care persoana angajată este oricum vorbitoare fluentă de limba engleză. Multe instituţii locale de invătămant oferă cursuri de limba finlandeză şi se pot găsi linkuri către unele din acestea accesand http://finland.cimo.fi/studyingfinnish/

Inregistrarea
Cetăţenii ţărilor membre ale Uniunii Europene trebuie să se inregistreze la poliţia locală dacă durata şederii lor depăşeşte 3 luni: http://www.poliisi.fi

Notificarea angajării de cetăţeni romani poate fi transmisă către Biroul de Angajări spre inregistrare. Mai multe informaţii, ca şi formularul de inregistrare pot fi găsite aici
Alte informaţii
A munci in Finlanda ” un ghid care oferă informaţii de bază despre piaţa muncii şi despre viaţa din Finlanda, cu linkuri utile. Acest ghid a fost tradus in mai multe limbi şi poate fi găsit pe site-ul Ministerului Finlandez al Muncii http://www.mol.fi/eures

Informaţii de bază despre funcţionarea societăţii şi oportunităţile din Finlanda in mai multe limbi se găsesc pe http://www.infopankki.fi

Työlinja, un serviciu de informare naţional unde se pot afla detalii despre posibilităţile de angajare din Finlanda poate fi accesat la numărul +358 10 60 76766 sau pe e-mail tyolinja@mol.fi

Inainte de plecarea spre Finlanda, se recomandă verificarea listei misiunilor diplomatice (ambasadei) ţării de origine pe site-ul Ministerului Finlandez al Afacerilor Externe http://formin.finland.fi/english

(traducere neoficiala CS 19/02/07)
Antero Inkari : antero.inkari@formin.fi

Comentarii

Comentarii

6 Responses to Primim de la Dl. Antero Inkari, Ambasada Finlandei la Bucuresti :

 1. STANCU ANDREEA - RAMONA spune:

  Sunt absolventa a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine-Sectia Engleza-Studii Iudaice-Universitatea Bucuresti-promotia 2008.
  As dori sa pot lucra in cadrul unei ambasade, consulat sau misiuni europene.
  adresa de contact:
  andreea_ramona205@yahoo.com

 2. Marasoiu Marian Puiu spune:

  Hello!
  I study your codition who request to working in your beautifull country.I am of the origin from Romanian country And I have qualification in the masonry building and I want to work there from 3-6 months in change of experience.I graduate scholl oin this domain activity and I want to know wat is codition to work in your beatifull country.You can find more details if you don’t upset of INTERNET .You can writte name Marasoiu Marian Puiu and you discovery almost in totality my identity and my work in this doain.
  Tank you for patiente ans I expect your respond in English languece for clarification of my options.If you look better will be find intresting thinks of my.
  Sincerly,
  Mr.Marasoiu marian Puiu

 3. sudor argon electric autorizat doresc loc de munca in filanda

 4. Bogdan spune:

  sofer profesionist grade BE CE DE plus atestate ADR transp[ort marfa .calificari instalator ,tamplar pvc operator chimist. doresc angajare dispus la orice fel de munca in strainatate cu contract chiar necalificat . mail bobi@yahoo.com tel 0742905937

 5. Emilian Popescu spune:

  Highly skilled professional driver qualified by 20 years of experience working with prestigious international organisations (United Nations) and companies (AT&T, Coca Cola).
  •Hardworking, self-starter with proven record of responsibility and time management skills. Established reputation for highly reliable and competent performance; efficient dispatcher.
  •Skilled mechanic. Performed routine troubleshooting and maintenance on vehicle(s).
  •Perfect driving record. Accurate sense of direction and comprehensive visual memory.
  •Good organizational skills; flexible to changing priorities.
  •Dedicated employee. Ethical and discreet.
  -Ability to react quickly in emergency situations
  -Ability to observe surveillance activity

Comentariu

%d blogeri au apreciat: