Primim de la Dl. Antero Inkari, Ambasada Finlandei la Bucuresti :

6
2229


Ministerul Muncii din Finlanda / Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă EURES
Februarie 2007

Ocuparea unui loc de muncă in Finlanda


Informaţii pentru cetăţenii din Romania

Finlanda nu a impus o perioadă de tranziţie pentru muncitorii din Romania. Cetăţenii romani pot lucra liber in Finlanda. Cu toate acestea, se recomandă cu căldură ca procesul de găsire a unui loc de muncă să inceapă inaintea sosirii efective in Finlanda. Mutarea şi adaptarea intr-o altă ţară vor fi mult facilitate dacă persoana in cauză se pregăteşte in prealabil şi se informează despre aspectele de bază pe care le presupune această schimbare.

Este bine de ştiut că pe piaţa forţei de muncă din Finlanda există interes doar pentru muncitori calificaţi si cu experienţă in domeniul respectiv; practic nu există oferte pentru muncitorii necalificaţi. Pentru un muncitor care nu indeplineste acest criteriu este foarte greu de găsit un loc de muncă in Finlanda.

Atunci cand se incepe căutarea unui loc de muncă trebuie să se ia in calcul şi aspectul lingvistic: se cunoaşte indeajuns de bine limba engleza pentru a demara procesul căutării unui loc de muncă? Oricum in Finlanda cele mai multe locuri de muncă presupun cunoaşterea la un anumit nivel a limbii finlandeze.

Primul pas: căutarea pe internet a unor informaţii de bază
Ca un punct de plecare, se recomandă verificarea pe internet a aspectele de bază legate de procedura ocupării unui loc de muncă, de condiţiile de muncă precum şi de disponibilităţile existente pe piaţa muncii.

EURES ” portalul European al Mobilităţii Forţei de Muncă, furnizează informaţii referitoare la condiţiile de viaţă şi muncă din toate ţările europene, in limba maternă. Pe site-ul http://eures.europa.eu se pot găsi informaţii despre situaţia pieţei muncii si oportuniţătile de angajare din 29 de ţări, inclusiv din Finlanda.


(Presenting views from the Finnish woodland and the country’s forestry industry, Antero Inkari, counsellor and charge d’affaires of the Finnish Embassy in Bucharest opened at the Ministry of Culture the photo exhibition ‘My forest, full of life’)

Se poate de asemenea consulta site-ul adminstraţiei finlandeze a muncii http://www.mol.fi, unde se găsesc informaţii despre locuri de muncă, servicii şi oportunităţi de angajare.

Mai multe detalii despre viaţa şi despre cultura muncii in Finlanda, despre angajări, contracte, venituri, impozite şi servicii sociale puteţi găsi pe http://www.mol.fi/finnwork

Pasul doi: contactarea celui mai apropiat consultant EURES
EURES – Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă este o reţea de experţi in probleme de mobilitate a forţei de muncă al cărei scop este să informeze, să indrume şi să ofere consultanţă potenţialilor muncitori asupra oportunităţilor existente pe piaţa muncii, cat şi asupra condiţiilor de viaţă şi muncă din Comunitatea Economică Europeană. Din ianuarie 2007 Romania este şi ea parte a reţelei EURES. Dacă există intrebări referitoare la piaţa muncii din Finlanda, se poate oricand consulta cel mai apropiat expert EURES.

Adrese de contact:

ANOFM – Bucuresti
str. Avalansei, nr. 20-22, sector 4
email:www.eures.anofm.ro
tel 004 021 313.91.41

Agenţia Naţională Pentru Ocuparea Forţei De Muncă
Str. Sf. Dumitru nr. 3, Sector 3
RO-030077 Bucureşti , Tel.: +40 21 3039849, Fax: +40 21 3039841,

ANOFM – Agenţia Naţională Pentru Ocuparea Forţei De Muncă
Str. Grigore Antipa nr.10
Str. Păcii, bl.S2,sc.A, ap.14
RO-820009 Tulcea, Tel.: +040 0240 516858, Fax: +040 0240 512171,

Informaţii generale despre condiţiile de viaţă si muncă in Finlanda

Cazarea
Oferta imobiliară pentru apartamente de inchiriat diferă de la o localitate la alta; in zona capitalei şi in alte cateva oraşe mai mari poate fi dificilă găsirea unei locuinţe corespunzătoare. De asemenea preţul chiriilor in Helsinki şi in oraşele mari este considerabil mai ridicat decat in restul Finlandei; in aceste oraşe nivelul chiriei poate ajunge chiar la 30% din venitul lunar.

Recunoaşterea studiilor
Dacă diploma a fost obtinuţă in Uniunea Europeană sau in Spaţiul Economic European se poate solicita Consiliului Naţional Finlandez al Educaţiei (www.oph.fi/english) recunoaşterea acesteia. La echivalarea şi recunoaşterea diplomelor se percepe o taxă.

Studierea in Finlanda
Pentru a ocupa aproape orice loc de muncă este nevoie de cunoaşterea la un anumit nivel a uneia din limbile oficiale (finlandeza sau suedeza). Există foarte puţine excepţii de la această regulă, şi anume in cazul unor poziţii de top management sau al unor experţi, cazuri in care persoana angajată este oricum vorbitoare fluentă de limba engleză. Multe instituţii locale de invătămant oferă cursuri de limba finlandeză şi se pot găsi linkuri către unele din acestea accesand http://finland.cimo.fi/studyingfinnish/

Inregistrarea
Cetăţenii ţărilor membre ale Uniunii Europene trebuie să se inregistreze la poliţia locală dacă durata şederii lor depăşeşte 3 luni: http://www.poliisi.fi

Notificarea angajării de cetăţeni romani poate fi transmisă către Biroul de Angajări spre inregistrare. Mai multe informaţii, ca şi formularul de inregistrare pot fi găsite aici
Alte informaţii
A munci in Finlanda ” un ghid care oferă informaţii de bază despre piaţa muncii şi despre viaţa din Finlanda, cu linkuri utile. Acest ghid a fost tradus in mai multe limbi şi poate fi găsit pe site-ul Ministerului Finlandez al Muncii http://www.mol.fi/eures

Informaţii de bază despre funcţionarea societăţii şi oportunităţile din Finlanda in mai multe limbi se găsesc pe http://www.infopankki.fi

Työlinja, un serviciu de informare naţional unde se pot afla detalii despre posibilităţile de angajare din Finlanda poate fi accesat la numărul +358 10 60 76766 sau pe e-mail tyolinja@mol.fi

Inainte de plecarea spre Finlanda, se recomandă verificarea listei misiunilor diplomatice (ambasadei) ţării de origine pe site-ul Ministerului Finlandez al Afacerilor Externe http://formin.finland.fi/english

(traducere neoficiala CS 19/02/07)
Antero Inkari : antero.inkari@formin.fi

6 COMENTARII

 1. Hello!
  I study your codition who request to working in your beautifull country.I am of the origin from Romanian country And I have qualification in the masonry building and I want to work there from 3-6 months in change of experience.I graduate scholl oin this domain activity and I want to know wat is codition to work in your beatifull country.You can find more details if you don’t upset of INTERNET .You can writte name Marasoiu Marian Puiu and you discovery almost in totality my identity and my work in this doain.
  Tank you for patiente ans I expect your respond in English languece for clarification of my options.If you look better will be find intresting thinks of my.
  Sincerly,
  Mr.Marasoiu marian Puiu

 2. sofer profesionist grade BE CE DE plus atestate ADR transp[ort marfa .calificari instalator ,tamplar pvc operator chimist. doresc angajare dispus la orice fel de munca in strainatate cu contract chiar necalificat . mail bobi@yahoo.com tel 0742905937

 3. Highly skilled professional driver qualified by 20 years of experience working with prestigious international organisations (United Nations) and companies (AT&T, Coca Cola).
  •Hardworking, self-starter with proven record of responsibility and time management skills. Established reputation for highly reliable and competent performance; efficient dispatcher.
  •Skilled mechanic. Performed routine troubleshooting and maintenance on vehicle(s).
  •Perfect driving record. Accurate sense of direction and comprehensive visual memory.
  •Good organizational skills; flexible to changing priorities.
  •Dedicated employee. Ethical and discreet.
  -Ability to react quickly in emergency situations
  -Ability to observe surveillance activity

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.