Un plus de austeritate pentru Finlanda?

0
1842

Pentru a-si pastra triplul A, Finlanda ar putea fi nevoita sa procedeze la o noua reducere de cheltuieli publice de peste 1 miliard de euro si la continuarea reformelor din sistemul de protectie sociala, a declarat Carl Haglund, ministrul apararii si seful Partidului popolar. Rezumand, el a explicat intr-un interviu acordat publicatiei Helsingin Sanomat, ca va fi nevoie de un plus de austeritate pentru redresarea finantelor publice ale tarii.

Finlanda, citata deseori drept un exemplu pentru soliditatea finantelor sale publice, a intrat in recesiune la inceputul anului 2013, iar datoria sa risca sa depaseasca anul viitor pragul de 60% din Prodului intern brut, limita impusa de Uniunea Europeana.

Coalitia la putere, formata din sase partide, a anuntat deja o reducere a cheltuielilor si o majorare a impozitelor, masuri menite sa asigure cinci miliarde de euro, bani necesari pentru o stopa cresterea datoriei. „Nimic nu indica insa ca acesti pasi vor reduce prapastia dintre cheltuieli si venituri”, a recunoscut Haglund.

Potrivit spuselor sale, proiectele reformei din sistemul de protectie sociala nu trebuie abandate, chiar daca unele detalii fac inca subiect de negocieri. „Esential este ca guvernul sau parlamentul sa nu-si piarda curajul, pentru ca va fi o catastrofa”, a avertizat ministrul finlandez. „Daca nu vom putea reduce datoria, triplul A va fi in pericol”.

Un plus de austeritate pentru Finlanda? – Income Magazine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.