Suedia şi Finlanda vor în NATO şi pregătesc apărarea comună

0
1704

Suedia şi Finlanda au reluat discuţiile privind integrarea statelor lor în Alianţa Nord Atlantică şi părăsirea neutralităţii, după ultimele evoluţii din Ucraina.
20140621_EUD000_0
Subiectul nu este nou, dar parcă niciodată statele nordice nu au mers atât de departe şi nu au avut o susţinere publică atât de solidă, chiar dacă nu este încă majoritară.
Dealtfel, deschiderea arhivelor istorice în cele două state a arătat colaborarea constantă a Suediei cu NATO, prin intermediul vecinului său, Norvegia, planurile de apărare ale Suediei fiind legate de apărarea Finlandei, iar Războiul rece arâtând planificarea de către Occident a apărării fără a considera Suedia, sau fără ca ea însăşi să se împiedice de statutul său de neutralitate, ba chiar şi Finlanda urmând să fie apărată ca şi cum ar fi fost parte a Alianţei.

Suedia şi Finlanda plănuiesc astăzi să îşi extindă cooperarea în domeniul apărării şi să creeze o forţă navală comună, drept principal răspuns în faţa tensiunilor sporite cu Rusia în regiunea baltică. Suedia şi Finlanda sunt două state puternic alarmate de creşterea activităţilor militare ruse în Marea Baltică, de anexarea Crimeii şi modificare frontierelor în Europa prin forţă, precum şi de continuarea acţiunilor de destabilizare în estul Ucrainei, niciunul dintre cele două state nefiind membru NATO.
http://www.evz.ro/pulsul-planetei-suedia-si-finlanda-vor-in-nato-si-pregatesc-apararea-comuna.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.