Tradiții românești – de la Constanța în Finlanda

0
1540

Trupa de teatru „Arca”, ce își desfășoară activitatea în cadrul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, formată, în mare parte, din copii din centrele de plasament constănțene, a dus tradițiile mărțișorului și poveștile „bădiei” Ion Creangă tocmai în Finlanda. Acestea au fost foarte bine primite de către românii din Helsinki și Turku, spectacolul fiind reluat pe 6 martie, la Constanța, la Centrul „Teodor T. Burada”.
Cei șase copii-actori din centrele de plasament aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Ștefan Bencheș, Ruxița Dragone, Ilie Vasile, Mara Dicu, Vasilica Mardari și Loredana Filimon, însoțiți de actorii Dan Cojocaru și Ionuț Alexandru, precum și de coregrafa Laura Bogorodea, au dus „Poveștile bădiei” în Finlanda între 25 februarie și 1 martie, în cadrul unui parteneriat desfășurat cu Asociația Culturală Română din Helsinki, condusă de constănțeanca Luminița Copădineanu.
DE LA HELSINKI LA TURKU Primul spectacol s-a jucat cu deosebit succes, pe 26 februarie, la amabasada României din Helsinki, în prezența ambasadorului Cătălin Avramescu, a consilierului diplomatic Silviu Jipa și a familiilor de români din capitala Finlandei.
traditiiromanestidelaconstantain-1457283498

Pe 28 februarie, actorii de la „Arca” au mers la Turku, unde au prezentat „Mărțișoarele bădiei” la casa parohială a bisericii ortodoxe cu hramul „Sfânta Muceniță Alexandra Împărăteasa”, fiind întâmpinați de părintele Ioan Durac. Poveștile „bădiei“ Ion Creangă (1837-1889), născut într-o zi de 1 martie, și legendele mărțișorului au fost foarte bine primite de românii din Finlanda.
mai mult la :
http://www.telegrafonline.ro/traditii-romanesti–de-la-constanta-in-finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.