Studiu Finlandez : Bărbaţii se însoară cu femei foarte tinere pentru a avea mai mulţi nepoţi

0
1647

Cercetatorii de la Universitatea din Turku, Finlanda, au descoperit ca barbatii care au partenere cu, in medie, 15 ani mai tinere decat ei, au cei mai multi copii…..Desi teoria circula de multa vreme, exista putine studii care sa o confirme si mai putine care sa demonstreze ca din aceste relatii rezulta copii mai multi si mai sanatosi.
Studiul, coordonat de profesorul Samuli Helle, a utilizate datele colectate de parohiile finlandeze, intre secolul al 17-lea si al 19-lea, despre membrii triburilor nomade Sami, „oamenii ren” ai Finlandei.
Specialistii au descoperit ca membrii acestor triburi, care traiesc din cresterea renilor, vanatoare si pescuit, isi extindeau la maxim capacitatea de a-si transmite genele urmasilor prin casatoria cu partenere mai tinere decat ei cu, in medie, 14,6 ani. „Acei barbati aveau cel mai mare numar de urmasi care ajungeau la varsta adulta”, a declarat Helle, adaugand ca teoria este valabila si pentru femeile care se casatoreau cu barbati mai tineri. „Tinerele femei Sami erau cele mai fertile si aveau cea mai mare valoare reproductiva, in timp ce barbatii Sami mai in varsta posedau mai multe calitati necesare vanatorii, pescuitului si cresterii renilor, fiind mai bogati si putand furniza urmasilor” mai multe lucruri, a spus cercetatorul. Totusi, majoritatea cuplurilor prefera o diferenta mica de varsta, ghidandu-se dupa factori sociali, care functioneaza si in societatile actuale. Triburile Sami, care in prezent numara aproximativ 75.000 de membri, traiesc in centrul Norvegiei, Suedia, nordul Finlandei si peninsula Kola. Un alt studiu asupra populatiilor Sami, publicat in urma cu o saptamana, a scos la iveala faptul ca in anii mai calzi se nasc mai multi baieti, cu 1% mai multi pentru fiecare grad Celsius in plus fata de anul anterior….
articol complet la Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.