Seppo Maula, Kittilä, Finlanda:"Mina de aur a readus la viaţă comunitatea noastră, iar turismul s-a dezvoltat"

0
2000


Seppo Maula a fost primarul localităţii finlandeze Kittilä, in toată perioada in care s-a pus problema deschiderii exploatării cu cianură a unuia dintre cele mai mari zăcăminte de aur din Europa. A fost martorul tututor etapelor inceperii mineritului, care a readus, spune el, speranţa că aşezarea nu va sfarşi depopulată, din cauza lipsei de locuri de muncă şi a perspectivelor de dezvoltare. in Finlanda, mineritul este privit drept principala sursă de dezvoltare a ţării, in 2012 autorităţile elaborand planul de acţiune „Transformarea Finlandei intr-un lider in industria extractivă durabilă”.

Cand aţi fost primar la Kittilä?

Din 1994 şi pană in 2010. Am prins toată povestea exploatării miniere.

Cat de greu a fost să vă convingeţi concetăţenii de siguranţa exploatării aurului cu cianură şi de seriozitatea angajamentelor oficiale?

– Concetăţenii mei sunt oameni hotăraţi, care işi cunosc interesul şi care nu pot fi duşi cu vorba. Suntem oameni ai Nordului, Kittilä este pentru dumneavoastră dincolo de Cercul Polar. Noi cunoaştem valoarea vieţii.

Şi cum aţi fost convinşi?

– Autorităţile naţionale şi compania Agnico-Eagle Mines Limited au venit, au explicat şi au explicat şi iar au explicat. Şi am intrebat şi ni s-a răspuns.Am discutat, am discutat şi am discutat iarăşi. Au fost vreo 20 de intalniri intre locuitori şi oficiali din 2007 şi pană in 2009, cand a fost dechisă mina.

http://m.romaniatv.net/article/101166

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.