Ambasada Finlandei la Bucureşti impreună cu Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu organizează in data de 13 Octombrie, ora 14.00, deschiderea oficială a expoziţiei de grafică a Asociaţiei Graficienilor din Turku /Finlanda (Turun Taidegraafikot Ry) care va avea loc in prezenţa E.S.Ulla Väistö, Ambasadorul Finlandei la Bucureşti.
Conferinţa de presă va avea loc in data de 12 Octombrie, ora 10.00, in cadrul Palatului Brukenthal.
Prezenta expoziţie a Asociaţiei Graficienilor din Turku este in acelaşi timp salutul oraşului finlandez, capitală europeană 2011 către oraşul Sibiu care a deţinut aceeaşi poziţie in anul2007.
Astfel, Sibiul, prin Muzeul Naţional Brukenthal va găzdui expoziţia finlandeză pană la 15 Decembrie 2011.
Vor fi expuse 51 de lucrări ale graficienilor finlandezi: Annette Almarsund-Holström, Annika Dahlsten, Yrjänä Ermala, Matti Helenius, Juha Joro, Minna Anniina Jokela, Ulla-Maija Kallinen; Marita Mikkonen, Marjatta Nuoreva, Veronika Ringbom, Marja Salonen, Nea Silavuori, Panu Thusberg, Tea Tikka, Merja Ylitalo.
Turun Taidegraafikot Ry, a luat fiinţă urmare a unui interes deosebit al publicului la o expoziţie de grafică susţinută in 1932 de Group Grafica (un grup de artişti graficieni din Turku: Ester Borg, Ander Holmqvist Viljo Lehmussaari, Josef Manulkin (Manuel), Aili Olofsson, Laila Säilä şi Edith Wiklund). Acest grup devine la 17 Martie 1933, Asociaţia de Artă Grafică din Turku, al cărei scop a fost acela de a promova arta grafică finlandeză, dar şi de a-i ajuta profesional pe membrii săi .
in anul 1967 asociaţia şi-a schimbat numele devenind Turun Taidegraafikot Ry /Asociaţia Graficienilor din Turku.
incă de la inceputul său asociaţia a avut o activitate intensă, organizand numeroase expoziţii in Europa, sau seminarii cu publicul iubitor de grafică.
Expoziţia a mai fost organizată la Targovişte, Bucureşti şi Constanţa, bucurandu-se de aprecierea specialistilor din domeniu. Ea oferă posibilitatea achiziţionării lucrărilor de către cei doritori şi este susţinută de un număr de 15 artişti finlandezi cu varste cuprinse intre 31 şi 60 de ani, artişti care au reuşit să-şi exprime emoţiile prin intermediul celor mai minuţioase şi mai delicate tehnici ale gravurii.
Fiecare artist aduce in această expoziţie un număr de 3-5 lucrări, iar tehnicile abordate sunt: intaglio (tehnica mezzotintei, a gravurii cu acul sau a gravurii chimice ” acva forte sau etching, dar şi acvatinta), xilogravura, litografia, lucrări pe carborundum sau in acuarelă.
Dacă marea majoritate a artiştilor abordează o singură tehnică in cadrul lucrărilor prezentate, există insă 5 dintre aceştia care indrăznesc să folosească două, trei, chiar şi patru tehnici ale gravurii in aceeaşi lucrare. Aceştia din urmă sunt: Yrjänä Ermala, Matti Helenius, Marja Salonen, Tea Tikka, Merja Ylitalo. .
… Se deschide oficial expozitia de grafica a Asociatiei Graficienilor din Turku, Finlanda