“Războiul limbilor” în Finlanda

0
1555


Un „război al limbilor” ame­ninţă peisajul idilic al Finlandei, „ţara celor 1000 de lacuri” sau a „nopţilor albe”. Ţară bilingvă de la crearea sa, cu două limbi oficiale finlandeza şi suedeza, Finlanda mai are astăzi o comunitate de suedezi reprezentand cam 5 la sută din populaţie, iar la legislativele din aprilie anul trecut partidul Adevăraţii finlandezi, de extremă dreapta, care işi fixează obiectivul programatic al eliminării limbii suedeze din Fin­landa, a obţinut 19 la sută din mandatele parlamentare.
Vicepre­şe­dintele Asociaţiei pen­tru limba şi cultura finlandeză, Pekka Sini­salo, a vorbit despre o „situaţie absurdă”, in care 95 la sută din populaţia ţării este obli­gată să inveţe limba vorbită de 5 la sută.
in Finlanda, bilingvismul este protejat de Constituţie, de Lan­guage Act şi Carta europeană a limbilor regionale şi minoritare, adoptată o dată cu statutul de membru UE. in Finlanda, care a făcut parte vreme de aproape 500 de ani, pană la 1809, din Regatul Suediei, apoi din Imperiul ţarist, s-a născut in 1870 mişcarea finomanilor, cu sloganul „Nu mai suntem suedezi, nu putem deveni ruşi, deci să fim finlandezi”. in 1892 finlandeza a căpătat statut egal cu suedeza de limbă oficială, iar după 1917 cand Fin­landa dobandeşte statutul de auto­nomie, finlandeza s-a impus.
Astăzi, singura regiune a Fin­landei in care suedeza este unica limbă oficială, au rămas insulele Aland, un teritoriu insular autonom in sud-vestul Finlandei.

sursa : http://cronicaromana.ro/2012/04/22/%E2%80%9Crazboiul-limbilor%E2%80%9D-in-finlanda/

„Războiul limbilor” in Finlanda

Language war is heating up in Finland

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.