Scoala de profesori din Finlanda: performanţa aduce performanţă

1
1998

click pentru video ProTV :

in urmă cu patru ani, sistemul de invăţămant finalndez a dat lovitura. După două evaluări internaţionale, s-a descoperit că elevii din Finlanda sunt cel mai bine pregătiţi. Aceasta pare să fie urmarea reformei serioase şi profunde, făcută acum trei decenii.

Unul dintre punctele forte ale reformei finlandeze a fost facultatea destinată profesorilor. Specialiştii au inţeles că fără cadre didactice foarte bine pregătite, mai ales in psihologie şi pedagogie, elevii nu vor fi nici motivaţi, nici incantaţi să vină la şcoală. in plus, un profesor pregătit la o universitate specială asigură un invăţămant de varf şi in centrul capitalei, şi la marginea ţării. Şansele perfect egale, oferite elevilor, este ideea care a stat la baza reformei finlandeze.

in fiecare an, dintr-o mie de candidaţi, doar o sută de tineri sunt admişi in facultatea care pregăteşte profesori. Unii dintre ei sunt la a doua sau a treia incercare.

Venind dintr-o ţară in care profesia de dascăl nu are nici căutare, nici parte de prea mare respect, nu poţi decat să te intrebi ce-l face pe un tanăr finlandez să se lupte cu ataţia candidaţi pentru un post la catedră….

sursa : ProTV

1 COMENTARIU

  1. Ce insemana si care este „scoala de profesori” din Finlanda? Professori foarte bine pregatiti? As spune profesori buni profesional dar cu anumite carente pedagogice. Mi se pare un „reportaj” complet nedocumentat si neinformat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.