ŞANTAJ ÎN FINLANDA/Nokia ameninţă cu delocalizarea

0
2313

Firma Nokia ameninţă cu delocalizarea dacă Guvernul nu acceptă introducerea unei prevederi legislative, cunoscută drept „Lex Nokia”, care să permită supravegherea strictă a corespondenţei electronice din corporaţii. in prezent, angajatorilor din Finlanda le este interzis să urmărească mail-urile lucrătorilorilor.

DEZMINŢIRI
Informaţia a fost dată publicităţii de Helsingin Sanomat, un ziar finlandez fără veleităţi de taboid. Cu toate acestea, Guvernul şi Nokia se intrec in dezminţiri. „Nokia nu a ameninţat sub nici o formă cu delocalizarea. Articolul e plin de greşeli şi neinţelegeri”, a declarat purtătoarea de cuvant a firmei, Arja Suominen. La randul său, premierul Finlandei, Matti Vanhanen, a spus că a luat parte la discuţii pe această temă cu reprezentanţi ai mai multor companii, inclusiv cu cei de la Nokia, dar că n-a auzit să se recurgă la ameninţări.

Nu este insă nici un secret că Nokia face lobby pentru „relaxarea” actualei legislaţii privind confidenţialitatea corespondenţei electronice. Totul ar fi pornit, scrie Helsingin Sanomat, de la faptul că unul dintre angajaţi este bănuit că ar fi furnizat unei firme concurente din China informaţii privind noi echipamente electronice pe care Nokia le are in lucru. Problema este de actualitate şi in Norvegia. Guvernul a anunţat ieri că angajatorii pot verifica mail-urile salariaţilor „in anumite condiţii”, dacă măsura este necesară pentru a-şi proteja interesele legitime.

Dacă Nokia ar decide să părăsească Finlanda, ţara ar pierde 30% din PIB. De asemenea, 16.000 de persoane şi-ar pierde locul de muncă…. Jurnalul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.