PROFEȚIE ȘOC de la Roubini: FINLANDA ar putea ieși din zona euro

0
1372

Fixit (Finland exit) și Quitaly (Italy quitting) au șanse să aibă loc chiar mai devreme decat Grexit (Greece exit), a spus profetul crizei, Nouriel Roubini.

Ideea potrivit căreia Finlanda ar putea ieși din zona euro a fost impărtășită ți de publicații precum Wall Street Journal și Market Watch.

Matthew Lynn, șef la Strategy Economics, o companie de consultanță din Londra, a spus că Finlanda este un stat care ar avea numai de caștigat in urma renunțării la euro, pentru că este un stat mic, cu o economie puternică.

Finlanda a adoptat recent o linie mai dură faţă de statele din sudul Europei membre ale zonei euro. Ministrul de finanţe, Jutta Urpilainen, a afirmat că Helsinki ar putea cere garanţii in schimbul participării sale la planul de salvare a băncilor spaniole dacă fondurile vor ajunge prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF).
Ministrul a ţinut totuşi să precizeze că, in cazul in care fondurile provin de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), ţara sa nu va cere nicio garanţie.

Pe de altă parte, un sondaj publicat la sfarşitul lunii mai arăta că 56% dintre finlandezi considerau că Grecia ar trebui să părăsească zona euro.

Aproape jumătate dintre finlandezi dezaprobă participarea ţării lor la planul de salvare a băncilor spaniole şi numai un sfert dintre ei sunt favorabili unui astfel de demers, potrivit unui sondaj de opinie publicat luni, relatează AFP.

Astfel, 48% dintre finlandezii chestionaţi de Institutul Taloustutkimus pentru cotidianul Iltalehti au estimat că ţara lor nu ar trebui să participe la planul de ajutor european care finanţează cu 100 de miliarde euro recapitalizarea băncilor spaniole.

Spre deosebire de aceştia, 25% dintre cele 936 de persoane chestionate in perioada 13-14 iunie au afirmat că Finlanda ar trebui să ajute băncile spaniole, in timp ce 14% răman indecişi.

Totodată, 13% dintre respondenţi consideră că Finlanda ar trebui in schimb să cumpere acţiuni la băncile cu probleme, precizează sondajul.

PROFEȚIE ȘOC de la Roubini: FINLANDA ar putea ieși din zona

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.