Profesorii vrânceni au învăţat meserie în Finlanda

1
1791

Trei profesori din Vrancea se pot mandri cu faptul că au avut parte de un schimb de experienţă in Finlanda cu sprijinul Fundaţiei „Dinu Patriciu”. Organizat in perioada 5 ” 11 septembrie, proiectul Şcoala de vară „Educaţia merită!” i-a reunit in aceeaşi călătorie experimentală pe profesorii vranceni Stana Georgescu, Cuta Noapteş şi Sorin Pantelimon.

Cu toţii au invăţat lucruri noi care le vor fi de folos in activitatea la catedră şi pe care le vor impărtăşi colegilor. Grupul a fost format din 20 de persoane, reprezentand 18 cadre didactice de la 6 şcoli din mediul rural, un translator şi un reprezentant din partea fundaţiei „Dinu Patriciu” – iniţiatoarea proiectului Şcoala de vară „Educaţia merită!” 2010, Sanda Bordei. Pe durata vizitei dascălii au fost insoţiţi de Jukka Kangaslahti, senior advisor la Parlamentul European. El a fost cel care s-a ocupat de programul zilnic al profesorilor, făcand posibil accesul la toate instituţiile de invăţămant ce au fost vizitate. De altfel, reintorşi acasă, profesorii vranceni nu au putut să nu sublinieze diferenţele colosale dintre sistemul educaţional romanesc şi cel finlandez. Ei spun că in Finlanda toţi copiii au drepturi egale la educaţie, iar autorităţile locale fac toate demersurile pentru a le asigura tuturor copiilor aceste drepturi. Educaţia este gratuită, la fel manualele, rechizitele, pranzul şi transportul pentru cei ce locuiesc la mai mult de 5 kilometri de şcoală.

„Am fost cu toţii şocaţi de dotările ultramoderne ale sălilor de curs, laboratoarelor şi sălilor de sport.
Ne-a impresionat atat atitudinea deschisă şi relaxată a profesorilor cat şi a elevilor. Aceştia din urmă nu au uniforme dar au o ţinută decentă şi un comportament respectuos. Ei nu invaţă in aceeaşi clasă urmand profesorul in laboratorul de specialitate, au un program flexibil, o parte dintre materii fiind obligatorii iar altele opţionale.

Am observat că se pune foarte mult accentul pe activitatea practică, se predă cat mai puţin pentru ca elevii să aibă timpul necesar să inveţe cat mai mult”, a subliniat profesorul Sorin Pantelimon, cadru didactic vrancean participant in cadrul schimbului de experienţă din Finlanda.

Profesorii vranceni au invăţat meserie in Finlanda | REALITATEA .NET

23 Sept 2010 Site-ul de stiri nr. 1 in Romania iti ofera informatia proaspata corecta obiectiva si documentata despre stirile de ultima ora.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.