Poliţia finlandeză va investiga posibilele acte de exploatare în rândul romilor

0
1641

Poliţia finlandeză va investiga posibilele acte de exploatare in randul romilor. Cererea a fost făcută de Ombudsmanul pentru minorităţi, Eva Biaudet, care a spus că există indicii clare de exploatare a unora dintre romii care cersesc in Finlanda si a cerut asociaţiilor si organizaţiilor de stat să colaboreze, pentru a stabili situaţia reală a celor care cersesc.

Corespondenta RFI in Finlanda, Denisa Udroiu

Totul a pornit de la sesizările făcute de locuitori, care au semnalat Poliţiei că oameni bine imbrăcaţi, din masini luxoase colectează bani de la cersetori. Si in presă, jurnalistii afirmă că au văzut cersetori dand bani unor bărbaţi coborați din masini luxoase.

Poliţia finlandeză este considerată in continuare, in pofida reducerii efectivelor, cea mai de incredere instituţie a ţării; de aceea, există o colaborare usoară si foarte stransă intre Poliţie si locuitori, care nu ezită să furnizeze in mod spontan informaţii. Numeroase cazuri au fost rezolvate cu ajutorul populaţiei.

Cum romii care cersesc sunt un subiect deranjant in societatea finlandeză, este de asteptat ca si acest caz să fie solid documentat.

Au existat si pană acum bănuieli că nu toţi rromii cersesc pentru ei, dar nu a fost nici o anchetă lansată oficial. O organizatie neguvernamentală care sprijină cu diverse informaţii romii spune că acestia nu sunt organizaţi intr-o reţea in care sunt exploataţi, ci că isi plătesc inapoi datoriile pe care le-au făcut in Romania.

Ombudsmanul pentru minorităţi afirmă că si in aceste condiţii, este posibil ca romii să fie supusi la presiuni si ameninţaţi ori santajaţi ca să plătească si că se pot teme pentru situaţia membrilor familiei, rămasi in Romania.

Atunci cand bărbaţi bine imbrăcaţi apar in BMW-uri noi, sună clopoţelul de alarmă„, a spus Biaudet presei finlandeze. Cazurile de exploatare si trafic uman implică adesea ameninţări. Cand o persoană e pusă să cersească de dimineaţă pană seara, pentru a plăti o datorie, ne aflăm in faţa unei situaţii grave. Desigur că nu toţi cersetorii sunt exploataţi, dar trebuie să vedem exact care este situaţia, a adăugat Eva Biaudet.

Autorităţile sunt ingrijorate mai ales de prezenţa copiilor care insoţesc romii. in ultimii cinci ani, zece copii de romi romani au fost luaţi in custodie de către autorităţile finlandeze. Cazul cel mai recent este cel al unei romance minore de 16 ani, care a fost adusă de către adulţi să se prostitueze si care a fost luată in grija serviciului social.

http://www.rfi.ro/articol/stiri/social/ancheta-exploatarea-romilor-finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.