O familie de romi din Moldova la cerşit în Finlanda

1
1956
foto. Helsinki Sanomat
Serviciile sociale incearcă să găsească o soluţie pentru cerşetorii de pe străzile capitalei finlandeze

Cerşetori in carje, cu copii langă ei ori ingenuncheaţi in mijlocul străzii – iată o imagine cu care finlandezii nu sunt obişnuiţi. Ei au beţivi, oameni fără adăpost şi drogaţi care dorm sau işi pierd cunoştinţa şi zac in mijlocul străzii, dar cerşetori nu.

Şocaţi de aceste obiceiuri ca şi de soarta copiilor care stau in frig pe stradă, ei au alertat poliţia, presa şi serviciile sociale, după cum scriu ziarele din capitala Helsinki.

Cerşetori au mai apărut şi anii trecuţi, dar ei au dispărut odată cu venirea frigului.

Era vorba de ţigani in grupuri organizate, forţand automobiliştii să oprească şi să cumpere bijuterii false, furand portofelele neatenţilor, ori coborand din dubiţă in fiecare dimineaţa şi ocupand strategic centrul oraşului, scrie cotidianul naţional Helsinki Sanomat.

foto. Helsinki Sanomat
De la stanga la drepta Muscă Trandafir şi Angelica, Mariana şi Marius Moldovan

Ziarul a anchetat cine sunt cei care au rămas pe frigul de 0 grade să cerşească pe străzi.

Deşi aceştia spun ca sunt din Ungaria, Bosnia ori Slovacia, cotidianul a aflat că sunt de fapt membrii unei familii din Moldova, rămaşi fără adăpost in urma inundaţiilor şi veniţi să işi incerce norocul la lucru in Finlanda.

Serviciile sociale incearcă să găsească o soluţie, mai ales pentru fetiţa de doi ani care doarme cu părinţii pe strada. Dacă se dovedeşte că fetiţa este folosită ca momeală pentru a cerşi, ea va fi separată de familie. Serviciile sociale nu au voie să lase un copil in frig şi nici in propria familie dacă este bătut sau ameninţat.

foto. Helsinki Sanomat
Mariana Moldovan la cerşit pe străzile Helsinki-ului

Abandonată de autorităţile romane, familia s-a temut să apeleze la serviciile sociale finlandeze ca să nu fie expulzată.

Potrivit legilor europene, orice cetăţean poate căuta de lucru intr-un stat membru timp de 3 luni, şi nu poate fi expulzat decat daca face acte antisociale.

Pentru cei care nu vorbesc finlandeza, este extrem de dificil sa găsească de lucru in trei luni.

Cerşitul şi acostarea persoanelor pe stradă sunt interzise prin lege, iar poliţia caută cea mai potrivită soluţie pentru ca cerşetorii să nu işi facă apariţia pe străzile Finlandei, mai scrie ziarul.

sursa : BBC

1 COMENTARIU

  1. DACA SISTEMUL SOCIAL AR FUNCTIONA SI IN ALTE TARI LA FEL CA CEL DIN FINLANDA SI CELELALTE TARI NORDICE,ATUNCI STRAZILE NU AR MAI FI INUNDATE DE CERSATORI,MAI MULT DECAT ATAT, SISTEMUL POLITIENESC NU NUMAI CA TREBUE SA SE OCUPE DE ACESTE LUCRURI DAR SI TREBUE LASAT SA O FACA.PENTRU CA ASA CUM BETIVI DIN TARILE NORDICE ,SE SPUNE CA DORM „PE STRADA”NU O FAC PENTRU CA NU AU O LOCUITA SI NICI PENTRU UN TIMP INDELUNGAT,DEOARECE POLITIA II RIDICA SII DUCE UNDE LE ESTE LOCUL.SUBIECTUL POATE FI DEZBATUT LA INFINIT,ASTA DEPINDE DE FIECARE TARA CUM ESTE IN STARE SA-SI SPELE RUFELE MURDARE FARA A FI EXPUSE IN VAZUL LUMII.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.