Nokia se prăbușește. Finlanda, tot mai afectată de criză

0
1665

Compania finlandeză Nokia se află in cădere liberă și pierde din ce in ce mai mulți bani. Cei mai pesimiști analiști spun că in cazul in care compania nu iși va reduce costurile, aceasta ar putea dispărea.

Datoriile Nokia cresc din ce in ce mai mult. in ultimile cinci trimestre, compania a pierdut 2,1 miliarde de dolari, spune Reuters.

Potrivit unui sondaj făcut de Reuters, la care au participat analiști financiari, Nokia ar putea să cheltuiească in următoarele trei trimestre aproape 2,9 miliarde de dolari. in acest ritm, Nokia ar putea să rămană fără rezerva de 4,9 miliarde de euro, in 2013.

„Cred că Nokia va avea probleme să-și plătească și datoriile pe termen scurt”, a declarat unul din specialiștii Societe General, Juliano Torii

Prinsă pe picior greșit de apariția smartphone-urilor

Nokia, care candva domina piața telefoanelor mobile, a fost prinsă pe picior greșit de apariția și dezvoltarea smartphone-urilor. in timp ce Apple iși dublează caștigurile, compania finlandeză nu poate ține pasul.

Nokia Lumia, modelul care ar fi trebui să concureze cu Iphone 4S, nu a convins și nu s-a ridicat la nivelul Iphone.

„Lumia a fost o incercare de a ține pasul, prea mică și venită prea tarziu”, a spus Nancy Utterback, specialist Aviva Investors

Căderea Nokia a lovit in mandria finlandezilor

Căderea companiei a lovit in mandria finlandezilor, pentru că Finlanda era văzută ca o țară inovatoare datorită Nokia. Lăsand aspectele morale, situația celor de la Nokia s-a reflecat și in economia țării.

Deși rămane una din puținele țări din zona euro cu rating-ul AAA, ingrijorările legate scăderea exporturilor și imbătranirea populației persistă in continuare.

Mesajul autorităților pentru populație incepe să fie din ce in ce mai dur, „pregătiți-vă pentru timpuri grele”, in timp ce guvernul caută o cale de a menține un mediu propice afacerilor, dincolo de pilonii tradiționali, cum ar fi inustria forestieră.

in perioada sa cea mai bună, Nokia reprezenta 4% din PIB-ul țării. Acum reprezintă maxim 1%. Din cazua problemelor, compania finlandeză a renunțat la furnizorii săi din țară, afectand astfel piașa de IT. Elcoteq, firmă producătoare de electronice, și-a declarat falimentul cand Nokia s-a decis să cumpere de la furnizorii din Asia, mult mai ieftini. Iar firma producătoare de software, Digia, a raportat pierderi de peste 40%.

Cu toate acestea Nokia nu este prea aproape de final. Dacă va reuși să oprească pierderile, este puțin probabil ca Nokia să devină istorie.

Unii analisti spun că noile telefoane cu sistemul de operare Windows Mobile se vor vinde foarte bine in 2013. Mai exact, este așteptat ca Nokia să vandă 46 de terminale mobile anul viitor, cu 26 de milioane mai mult decat este prevăzut anul acesta.

Citeste articolul mai departe pe dcnews.ro…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.