MUNCITORII ROMÂNI, BINEVENIŢI ÎN FINLANDA

2
1758

Regions in Finland, a summer villa in the archipelago

Romanii interesaţi să muncească in Finlanda pot opta pentru domenii precum cel al sănătăţii, industria de construcţii, industria metalurgică şi servicii, care se confruntă in prezent cu lipsa forţei de muncă. Finlanda este unul dintre cele zece state membre ale Uniunii Europene care au permis accesul liber pe piaţa muncii a cetăţenilor romani, după 1 ianuarie 2007. in această situaţie, lucrătorii romani se pot angaja in muncă pe teritoriul finlandez in aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii proprii, supunandu-se legislaţiei in materie de ocupare din Finlanda.

Cross-country skiing in Vuokatti eastern Finland

Conform Ambasadei Romaniei la Helsinki, Turku este una dintre principalele regiuni finlandeze care inregistreaza un deficit de forţă de muncă, acesta fiind evaluat la aproximativ 2.000 de locuri de muncă, in special in industria navală (sudori, instalatori, electricieni).

Potrivit Ministerului finlandez al Muncii, in prezent există la nivelul intregii ţări circa 33.000 locuri de muncă vacante. De asemenea, Finlanda va avea nevoie in viitor de forţă de muncă străină, in special in turism, mass-media şi comunicaţii, sănătate (asistente şi ingrijitoare), servicii sociale.

sursa : Antena3.ro

va recomandam si comentariile :

Porvoo, Finland's second oldest town in winter

Ana, Imigranti in Finlanda

Inainte sa va ginditi daca ar merita sa veniti in Finlanda, incercati sa va informati de pe site-urile lor. Pe uranus.fi, de exemplu, se vede citi cauta locuri de munca fara sa gaseasca si de ce. Chiar daca sint casatoriti cu un finlandez sau o finlandeza, chiar daca au licente si masterate in nu stiu ce, chiar daca stau cu lunile, chiar daca sint vorbitori nativi de engleza… Nu spun ca nimeni nu-si gaseste niciodata un loc de munca 😀 dar locuitul in Finlanda inseamna o investitie mare (vezi mesajul lui Andrei) pentru un rezultat foarte nesigur.
Apropo de inginer electronist, cunosc un imigrant care a facut masteratul in Finlanda (in domeniu!) asta si cauta DE UN AN un loc de munca. Stie destul de bine engleza, foarte putin finlandeza. Cam asta e.
Iar majoritatea romanilor veniti aici de mai multa vreme nu sint licentiati pur si simplu, ci sint licentiati in IT (cu doctorat in Finlanda, eventual…).

http://www.uranus.fi/en/discussion/open.php?id=315 81&page=3

2 COMENTARII

 1. Am o simple intrebare? Daca ambasada Romaniei la Helsinki spune in zona Turku sunt 2000 de locuri de munca, dece nu spune si unde? Unde se pot gasi?

  Doar un exemplu ca toate acestea sunt vorbe in vant este: pe site le Eures dupa o cautare dupa criteriul:

  http://europa.eu.int/eures/main.jsp?lang=en&acro=job&catId=482&parentCategory=482

  Your search terms:
  Occupation: All
  Countries: Finland
  Region: Varsinais-Suomi
  Vacancies created since: All

  gasiti 1138 job(s) matched.

  Varsinais-Suomi este regiunea Turku.

  La fel este si pe site la Mol.fi.

  Bafta!

 2. Mai Anito cu ce dracu mai traieste prietenu asta al tau de un an si cine ai plateste chiria la saracu ? mai Ana cred ca nu neai spus povestea toata ! Ca nici eu nu am muncit in UK trei luni dar eu stateam la prietena mea, si ea platea ca daca nu eram in strada cu sacul de dormit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.