Teme mai putine şi mai multă practică in şcoală! Aşa reuşesc finlandezii să aibă cel mai performant sistem de educaţie din Europa şi unul dintre cele mai bune din lume. in Romania, metoda finlandeză se aplică intr-o şcoală privată. Elevii se joacă la ora de matematică, fac experimente şi sunt relaxaţi la cursuri. Testele sunt foarte rare, iar fiecare elev invaţă pentru el, pentru ca finlandezii nu cred in competiţie, ci in colaborare.
in Finlanda, elevii din clasele primare nu primesc teme pentru acasă. Profesorul ii incurajează să inveţe fiecare cat poate. Caţiva profesori romani aplică metoda şi la noi.
Elevii finlandezi citesc foarte mult. Ca atare, peste 90% termină liceul şi circa 66%, o facultate.
in şcolile din Finlanda, masa este gratuită pentru toţi elevii, iar ei primesc obligatoriu la masă, legume, fructe şi lapte!
Ca să aplice metoda in Romania, mai mulţi profesori au făcut stagii de pregătire in Finlanda.
Profesorii finlandezi se bucură de acelaşi respect şi statut ca şi medicii sau avocaţii. Doar unul din 10 absolvenţi reuşesc să intre in sistemul educaţional.
„Sistemul de invăţămant finlandez nu se bazează pe teste, ci pe calitatea predării şi calitatea invăţării. Toţi profesorii noştri sunt cel puţin absolvenţi de master şi avem incredere in ei. Nu avem inspectori şcolari care să ii controleze, iar un profesor debutant la ciclul primar are un salariu de peste 2.000 de euro şi il poate creşte prin experienţă cu peste 1.000 de euro”, a declarat Jukka Kangaslahti, specialist in educaţie din Finlanda.
Aşa se face că elevii finlandezi obţin, an de an, primul loc la testele PISA, care le evaluează cunoştinţele la finalul invăţămantului obligatoriu. La ultima evaluare, Romania a fost pe locul 49 din 67 de ţări participante.
… Modelul finlandez de educaţie, aplicat şi in Romania la o şcoală …