Intrevederea ministrului Teodor Baconschi cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene si Migratie

0
1511

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut astăzi, 7 februarie, o intrevedere cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şi Migraţie, Astrid Thors, in cadrul vizitei acesteia la Bucureşti. Romania şi Finlanda sunt implicate direct in procese importante pentru securitatea şi bunăstarea Uniunii Europene. Astfel, intre cele două state există un dialog susţinut şi consistent, cu perspective certe de dezvoltare.

Romania şi Finlanda gestionează cele mai lungi două segmente ale frontierei terestre a UE (aproximativ 1.870 km pentru Romania, faţă de 2.200 km pentru Finlanda), aducand un aport substanţial la siguranţa indivizibilă a cetăţenilor europeni. in acelaşi timp, cele două ţări sunt actori centrali ai unor iniţiative europene majore, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, respectiv procesul de cooperare la Marea Baltică. Exploatarea complementarităţii celor două iniţiative va aduce beneficii populaţiilor din cele două regiuni.

intalnirea cu oficialul finlandez a oferit ministrului roman al Afacerilor Externe un nou prilej de a sublinia obiectivul Romaniei de aderare la spaţiul Schengen in 2011. Demnitarul roman a arătat că ţara noastră a indeplinit cu succes toate criteriile de aderare, fapt confirmat de adoptarea Rapoartelor de evaluare. A precizat că Romania contează pe susţinerea Finlandei pentru atingerea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen in acest an, „fără derogări de la regulile şi principiile agreate la nivel european”.

Ministrul Baconschi a evidenţiat interesul pentru expertiza finlandeză in domeniul securizării graniţelor, avand in vederea că Romania şi Finlanda se confruntă cu probleme similare: „Avem de gestionat a doua cea mai lungă graniţă UE după cea ruso-finlandeză, aşadar schimbul de experienţă bilateral in acest domeniu este vital. Aşteptăm ca vecinii bulgari să fie reevaluaţi in martie şi dorim o decizie constructivă pană la sfarşitul preşedinţiei ungare. Securitatea europeană este indivizibilă şi ne dorim ca, impreună cu toate statele membre, să ameliorăm capacitatea noastră de a apăra cum se cuvine intreaga frontieră a Uniunii”, a declarat ministrul roman de externe.

Ministrul Astrid Thors a arătat că „Finlanda susţine aderarea Romaniei şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, dar modul in care se va aborda aderarea se află in mana preşedinţiei ungare”.

in acelaşi timp, in ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), oficialul finlandez a declarat că „acesta reprezintă o chestiune distinctă şi sperăm că avansează, intr-o cooperare bună cu celelalte state membre”.

Referitor la incluziunea socială şi combaterea discriminării romilor, ministrul roman de externe a prezentat progresele realizate de Romania pentru actualizarea strategiei naţionale şi acţiunile intreprinse recent, cu accent pe implicarea mai susţinută a administraţiei locale in proiecte destinate acestei minorităţi. Părţile au agreat asupra necesităţii unei Strategii europene pentru romi, care nu poate inlocui insă eforturile statelor membre in domeniu.

O temă importantă pe agenda discuţiilor a reprezentat-o şi Strategia Dunării. in mod particular, ministrul Baconschi a propus „un schimb sistematic de experienţă in ceea ce priveşte paralelismul dintre cooperarea la Marea Baltică şi Strategia pentru Dunăre”.

La randul său, ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şi Migraţie a subliniat că „Guvernul finlandez este bucuros să susţină Strategia Dunării, deoarece Dunărea se află in inima Europeişi sper că vom avea un schimb de experienţă constructiv, referitor la modul cum implementăm strategia macroregională in zona noastră, strategia pentru Marea Baltică. Aveţi obiective un pic diferite, dar mediul, modul de comunicare, spiritul antreprenorial sunt in centrul ambelor strategii”.

….Intrevederea ministrului Teodor Baconschi cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene si Migratie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.