Helsinki vrea o deschidere mai mare spre cei veniţi

0
1608


Vreti sa plecati din tara? Europa de nord va primeste imediat. In timp ce alte tari occidentale se inchid in fata imigrantilor sau, pe valul populismului, inaspresc legea imigratiei, Helsinki vrea o deschidere mai mare spre cei veniti. Cauza? Lipsa mainii de lucru. Institutul guvernamental pentru Cercetari Economice din Helsinki a recunoscut recent ca pentru a umple golurile pe piata muncii Finlanda are nevoie urgenta de 10.000-20.000 de imigranti calificati pe an. Intrucat nu a reusit pana acum sa-i atraga din tarile UE, guvernul vrea sa desfiinteze restrictiile pentru imigrantii din afara Europei,

A amintit de acest lucru recent la televiziune ministrul afacerilor interne Paivi Rasanen. Ea este şefa Partidului Social-Democrat al Finlandei, care pană acum – din grijă pentru interesele muncitorilor finlandezi – a fost destul de defavorabil imigraţiei de muncă. Acum este clar că-şi schimbă opinia din grijă pentru economia finlandeză.

Imigraţia nu-i ameninţă pe finlandezi – cel puţin pe piaţa muncii. in Finlanda este in vigoare şi astăzi principiul că imigranţii in căutate de lucru pot fi angajaţi numai in acele funcţii pe care finlandezii nu le pot accepta dintr-un motiv sau altul.

Astfel de locuri de muncă sunt tot mai multe, nu numai in industria navală şi in construcţii, dar şi in ocrotirea sănătăţii şi in educaţie. Şi aici apare o problemă – dacă intr-o fabrică finlandeză sau in construcţii poţi discuta in engleză, pentru a lucra intr-un spital sau casă de ocrotire a sănătăţii trebuie să vorbeşti finlandeza. Şi aceasta este o barieră mare.

informeaza Capital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.