Un ucigas in serie face victime in rindul finlandezilor

0
1837

Alcoolul a devenit principala cauza de deces pentru barbatii din Finlanda.

Agentia Nationala de Statistica de la Helsinki a remis un raport, pe anul 2005, in care se arata ca alcoolul ucide mai multe persoane intre 15 si 64 de ani decit fac impreuna celelalte boli, printre care cele de inima sau cancerul. Numai anul trecut, peste 2.000 de persoane au murit din cauza consumului de alcool, cu 150 mai multe decit in 2004. Flagelul este prezent chiar si in rindul persoanelor de sex feminin, anul trecut alcoolul facind victime in aceeasi masura ca si cancerul la sin. „Daca trendul actual continua, atunci putem spune ca ne confruntam cu o problema extrem de serioasa, care poate afecta si economia, deoarece oamenii care sint la virsta la care muncesc platesc viitorul generatiilor ce vor urma si mentin economia competitiva”, a declarat Ismo Tuominen, ministrul Asigurarilor Sociale si al Sanatatii, citat de BBC.

Consum in crestere

Consumul de alcool in Finlanda a crescut in mod constant in ultimii 20 de ani. Numai anul trecut, fiecare finladez a baut in medie 10,5 litri de alcool pur. Mai mult, consumul de alcool este considerat si un factor care contribuie la numarul sinuciderilor, al intoxicarilor, dar si al accidentelor si al violentelor. Autoritatile finlandeze au incercat sa ia masuri legislative pentru a opri consumul mare de alcool, astfel ca anul trecut importurile de alcool au fost reduse, ca urmare a cresterii taxelor, cu peste 40%. Mai mult, vor creste chiar si taxele pentru reclamele la alcool. O alta posibilitate este introducerea unor restrictii pentru vinzarea de alcool inainte de ora noua.

  • Suedia privatizeaza spirtoasele

Autoritatile suedeze intentioneaza sa privatizeze 57 de societati publice producatoare de alcool. Suedia are un regim foarte strict pentru producerea si vinzarea de alcool, care sint controlate de stat. Printre firmele vizate se numara Vin & Sprit AB, care produce votca Absolut. Aceasta bautura spirtoasa se situeaza pe locul al treilea al vinzarilor de alcool pe plan mondial, dupa votca Smirnoff si romul Bacardi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.