Finlanda este interesată de atragerea forţei de muncă din Romania, a declarat, luni, la Helsinki, preşedintele celei mai importante organizaţii finlandeze a mediului de afaceri, Leif Fagernas, in cadrul intrevederii cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele Confederaţiei Finlandeze a Industriilor a declarat că Finlanda este interesată de atragerea forţei de muncă, in condiţiile in care numărul persoanelor active pe piaţa de muncă este in scădere. Finlanda a fost prima ţară a Uniunii Europene care a deschis piaţa muncii pentru romani.
CFI este cea mai importantă organizaţie a mediului de afaceri din Finlanda şi reprezintă interesele a 44 de federaţii, reunind 16.000 de firme, cu un număr total de aproximativ 900.000 de angajaţi. Membrii Confederaţiei contribuie la Produsul Intern Brut al Finlandei cu mai mult de 70% şi realizează peste 95% din exportul total al acestei ţări. Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-a exprimat, totodată, increderea că raportul din 26 septembrie va confirma aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 şi a prezentat evoluţiile economice ale Romaniei.
Tăriceanu a declarat că economia romanească a inregistrat „evoluţii pozitive” in urma introducerii cotei unice de impozitare, ceea ce a dus la creşterea gradului de colectare a impozitelor. Şeful executivului a precizat că imbunătăţirea gradului de colectare nu s-a bazat pe impozitarea venitului ci pe cea a profitului, remarcand, astfel, o „imbunătăţire a comportamentului fiscal al firmelor”. in acest context, premierul a apreciat că Romania a devenit o ţară atractivă pentru investitorii străini şi a spus că firmele finlandeze sunt aşteptate să dezvolte afaceri in ţara noastră.
Schimburile economice dintre Romania şi Finlanda au evoluat de la aproximativ 30 milioane de euro in 1994 la aproape 150 milioane de euro in 2005. in primele 6 luni ale anului 2006, schimburile economice au fost de aproape 90 milioane de euro, unde importurile au avut o pondere de aproape 60 de milioane, iar exporturile de aproape 30 de milioane euro. Principalul domeniu de schimb comercial este cel al maşinilor şi echipamentelor, cu 37% importuri şi 44% exporturi. Alte domenii sunt industria textilă, industria mobilei şi a produselor din lemn, echipamente de telecomunicaţii şi industria metalelor.
Buna dimineata.Pentru angajare Filanda