Finlandezii de la Tornator cumpara paduri in Romania

0
2209

Compania finlandeză Tornator, care a investit 50 de milioane de euro in achiziţia de păduri anul trecut, este interesat in continuare de achiziţia de suprafeţe impădurite, mai ales că, in perioadă de criză, preţurile acestora au scăzut cu 20 ” 30%. Mai mult, anul acesta incep să dispară mediatorii, compania avand din ce in ce mai multe contacte cu proprietarii direcţi ai pădurilor.

Conducerea Tornator Romania susţine, insă, că deşi numărul pădurilor scoase la vanzare este in creştere, suprafaţa medie a acestora este redusă. Astfel, compania nu a finalizat achiziţii in prima jumătate a acestui an. Preţul mediu al unui hectar de pădure varia anul trecut intre 2.800 de euro şi 3.600 de euro.
Grupul Tornator a inceput să cumpere păduri in Romania anul trecut, ajungand acum la un portofoliu de 12.000 de hectare. Cele mai mici loturi achiziţionate au fost de aproximativ 400 de hectare, in timp ce cea mai mare suprafaţă a fost de 9.000 de hectare, cele mai multe dintre acestea fiind in zona Braşovului.
Compania deţine 600.000 de hectare de pădure in Finlanda şi o suprafaţă de pădure in Estonia, Romania fiind a treia ţară din Europa unde firma şi-a extins activitatea. Pe termen lung, Tornator vrea să ajungă să deţină 50.000 – 100.000 de hectare de păduri. Preţul mediu al unui hectar de pădure este de 2.000 – 3.000 de euro, astfel că, la acest nivel, investiţiile Tornator pe piaţa locală ar putea fi cuprinse intre 100 şi 300 de milioane de euro.

Finlandezii nu intenţionează să construiască o fabrică de cherestea in Romania, deoarece compania este specializată in administrarea pădurilor. „Am pus pe hartă toate ţările din Europa. Romania a indeplinit două condiţii foarte importante: suprafeţe mari de pădure disponibile şi proprietari persoane fizice”, spuneau, anul trecut, cand au pătruns pe piaţa locală, reprezentanţii Tornator. „Vrem să investim in pădure, pentru ca apoi să vindem lemn producătorilor locali”, au mai spus aceştia. Compania vinde o parte din copaci, in timp ce plantează alţii pentru a-i inlocui.
Din ianuarie, Tornator a inceput şi primele livrări de lemn pe picior exclusiv pentru companii romaneşti, finlandezii fiind foarte interesaţi in ultima perioadă de companiile active in domeniul de bioenergie.
Veniturile obţinute din livrările de lemn se vor ridica la 1-2 milioane de euro anul acesta pe piaţa locală. „Veniturile vor depinde de preţul lemnului care se schimbă foarte mult in prezent. Este foarte greu să facem estimări pentru că industria construcţiilor este in criză, iar consumatorii finali sunt foarte instabili”, spun reprezentanţii companiei. El spune că, spre deosebire de alte domenii, investiţiile in păduri se derulează pe perioade de ordinul zecilor de ani şi, deşi randamentele sunt mai mici, plasamentele sunt sigure.

Finlandezii de la Tornator cumpara paduri in Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.