Finlanda, tara celor o mie de simfonii

0
1937

Muzica clasică finlandeză infloreşte odată cu inceperea celui de-al doilea sezon de concerte in noua sală din Helsinki, „Centrul Muzical”. De la sfarşitul lunii august a anului trecut, iubitorii de muzică clasică se bucură de noua sală de concerte din capitala Finlandei, unde işi desfăşoară spectacolele ambele Filarmonici din Helsinki, orchestrele naţionale ale ţărilor nordice dar şi Orchestra Simfonică Radio, cunoscută pentru premierele compozitorilor finlandezi.

Finlanda ocupă primul loc intre ţările nordice in materie de muzică clasică. Cele mai importante orchestre din Suedia şi Norvegia au acum dirijori finlandezi. De asemenea, unii dintre cei mai apreciaţi compozitori din lume, printre care Jean Sibelius, sunt finlandezi.

Sala, de 190 milioane de euro este dotată cu un sistem acustic proiectat de Yasuhisa Toyota, inginerul de sunet al faimoasei săli Walt Disney Concert Hall din Los Angeles.

Noua generaţie de solişti şi dirijori finlandezi talentaţi dă contur unei noi epoci de aur pentru muzica clasică. Datorită lor, muzică s-a transformat dintr-un lux intr-o necesitate a vieţii cotidiene.

Helsinki dă startul celui de-al doilea sezon de concerte de muzică clasică, specialiştii numindu-l „adevăratul sezon ” pe motiv că primul a fost unul de acomodare.

Fosta sală de concerte, „Finlandia Hall” deşi este o clădire frumoasă şi un important monument naţional dar şi celebră pentru acustica slabă, a afirmat Hannu Lintu, viitorul dirijor şef al Orchestrei Simfonice Radio. Principala sală din „Music Centre”, cu o capacitate de 1704 de locuri, este ca o „maşină cu raze X- poţi auzi tot”. Arhitectura sa de amfiteatru crează o atmosferă intimă şi imprimă un simţ al socialului, a spus acesta.

„Noi, finlandezii nu suntem prea buni in comunicare”. Această sală permite spectatorilor să-şi surprindă unii altora reacţiile, să simtă impreună muzica, a mai spus Lintu.

…. mai mult :
Finlanda, tara celor o mie de simfonii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.