Peste 50% din finlandezi au o armă

0
1877

Masacrul de la şcoala din Tuusula a fost primul de acest gen in Finlanda, stat in care criminalitatea este redusă, cu toate că posibilitatea de a procura o armă este la indemana oricui. Tuomas Hulkkonen, un elev din ultimul an, a spus că il cunoştea pe criminal de 10 ani şi că era un om normal: „Este greu de crezut că cineva pe care cunoşti de atat de mult timp poate să facă asta”. Primministrul, Matti Vanhanen, a programat o şedinţă de urgenţă a cabinetului, miercuri seară. Acesta a descris evenimentul ca fiind extrem de rar in Finlanda. Ziua de ieri a fost declarată zi de doliu naţional, iar la liceul Jokela nu s-au ţinut cursuri.

Potrivit unui studiu, 56 % din civilii finladezi sunt deţinători legali de arme. Licenţa pentru o astfel de armă costă 32 de euro. Acesta nu este singurul caz in care un atacator işi anunţă masacrul, folosindu-se de Internet sau multimedia. in luna aprilie a acestui an, studentul Cho Seung-hui a ucis 32 de persoane intr-un campus din Virginia, după ce a trimis clipuri, fotografii şi declaraţii unui post local de televiziune din Statele Unite. Manisfestul său a arătat cum poate obţine audienţa globală un criminal. Pekka-Eric Auvinen, elevul din Tuusula şi-a anunţat planul cu 12 ore inainte de a-l pune in aplicare, spre deosebire de Cho.

in mesajul său, acesta a scris: „Chiar dacă am ales o şcoală ca ţintă a mea, nu doresc să fiu numit un criminal adolescent. Eu am motive politice să fac ceea ce fac”. Aceste declaraţii au dus cu gandul că atacatorul dorea oprirea războiului din Irak. Ulterior, s-a spus că motivul masacrului era despărţirea de prietena sa. Video-clipul postat de elevul finlandez pe „YouTube arată cum un atacator ţine in mană o armă indreptată spre cameră. in imagine, Auvinen purta un tricou pe care era scris „Humanity is Overrated”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.