Finlanda nu are în plan aderarea la NATO – ambasador

0
1622

Ambasadorul Finlandei în Rusia, Mikko Hautala, a declarat miercuri că Finlanda nu are ca obiectiv aderarea la NATO, dar că îşi menţine propunerea de găzduire a unei întrevederi între preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite, notează site-ul agenţiei Tass.

„Politica noastră este de a avea relaţii bilaterale bazate pe un parteneriat cu NATO, dar Finlanda nu este un membru al acestei alianţe. Suntem de părere că, în calitate de naţiune suverană, avem dreptul să ne alegem orientările privind politica externă. Totuşi, nu avem în plan aderarea la NATO”, a declarat Hautala, în cadrul unei vizite de lucru la Ekaterinburg.

De cealaltă parte, NATO a anunţat că există o cooperare activă cu Finlanda, în operaţiuni de pace şi securitate, educaţie şi dezvoltarea capacităţilor militare.

„Cooperarea finlandeză cu NATO se bazează pe politica militară şi pe un consens politic naţional ferm. Cooperarea a fost consolidată de când Finlanda s-a alăturat Parteneriatului pentru Pace al NATO în 1994 şi a devenit membru al Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic în 1997. Finlanda contribuie în mod semnificativ la operaţiunile şi misiunile conduse de NATO în Balcani şi Afganistan. În actualul context de securitate, cu preocupări sporite cu privire la activităţile militare ale Rusiei, NATO accentuează cooperarea cu Finlanda în regiunea baltică”, se arată pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice.

http://www.mediafax.ro/externe/finlanda-nu-are-in-plan-aderarea-la-nato-ambasador-16323257

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.