Acord româno-finlandez în domeniul schimbărilor climatice

0
1770

Ministrul Mediului si Gospodariii Apelor din Romania, Sulfina Barbu, si Jan-Erik Enestam, Ministrul Mediului din Finlanda semneaza duminica, un acord romano-finlandez de cooperare in domeniul schimbarilor climatice.

Acordul reprezintă cadrul general de realizare a proiectelor de tip Implementare in comun (JI). In acelasi timp acordul semnat astazi permite identificarea modalităţilor de cooperare privind aplicarea mecanismului Comercializarea Internaţională a Emisiilor, cu scopul reducerii acestora conform prevederilor Protocolului de la Kyoto. Acordul nu implică alte angajamente viitoare referitoare la tranzacţionarea efectivă a unor cantităţi din disponibilul Romaniei de unităţi de emisii de gaze cu efect de seră.

Romania a mai incheiat 9 astfel de Memorandumuri de inţelegere, respectiv cu Olanda, Elveţia, Norvegia, Danemarca, Austria, Suedia, Franţa, Italia, precum şi cu Fondul Prototip al Carbonului infiinţat de Banca Mondială, reprezentand cadrul legal pentru dezvoltarea proiectelor de tip Implementare in comun (JI).

Pană in prezent, 15 proiecte de tip Implementare in comun au fost finalizate sau se află in diferite stadii de realizare. Cantitatea de reduceri de emisii angajate prin proiectele menţionate este de 11,2 milioane tone CO2 echivalent (pentru perioada 2008-2012). Transferul de unităţi de reducere a emisiilor (ERU-uri) va fi realizat, de către MMGA după anul 2008, numai pe baza rapoartelor de monitorizare a reducerilor efectiv realizate, verificate de către entităţi independente, acreditate in acest scop.

Marea majoritate a proiectelor aprobate, pană in prezent, se situează in zona autorităţilor locale, şi anume: retehnologizarea sistemelor de incălzire centralizată (inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie – rumeguş, geotermala) si inchideri de depozite de deşeuri. Aceste investiţii au un impact pozitiv nu numai asupra mediului, datorita reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, dar şi din punct de vedere social prin asigurarea unor condiţii mai bune de trai, energie termică la preţuri rezonabile, precum si crearea de locuri de muncă.

Sulfina Barbu a precizat ca „acordul de astazi pune bazele cooperarii bilaterale in domeniul schimbarilor climatice si al implementarii Protocolului de la Kyoto, prin stimularea aplicarii mecanismului de implementare in comun si a dezvoltării proiectelor JI in Romania cu finantare din partea Finlandei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.