Finlanda: Niciun solicitant de azil nu a mai intrat în țară pe la frontiera cu Rusia în martie

0
1541

Ministerul finlandez de Interne a anunța joi că niciun solicitant de azil nu a mai intrat în țară pe la frontiera cu Rusia în această lună, în urma acordului de intensificare a cooperării la granița comună, transmite Reuters. ‘Chiar dacă frontiera de est a Finlandei constituie și granița externă a spațiului Schengen, atât Finlanda, cât și Rusia doresc să rezolve problema în primul rând pe baze bilaterale’, indica ministrul finlandez de interne, Petteri Orpo, într-un comunicat difuzat pe 27 ianuarie, după întâlnirea avută cu omologul său rus, Vladimir Kolokolțev.
Anterior, guvernul de la Helsinki criticase Moscova pentru că permitea unui număr tot mai mare de solicitanți de azil să traverseze frontiera arctică spre nordul Europei.
Cele două state au o graniță comună de 1.340 km.
dsc_0376


Aproape 1.000 de solicitanți de azil au intrat în Finlanda dinspre Rusia în primele două luni ale anului, față de circa 700 pe tot parcursul lui 2015.
Potrivit guvernului de la Helsinki, mulți dintre aceștia sunt afgani sau indieni și nu s-au refugiat din cauza războaielor sau persecuțiilor, unii locuind anterior în Rusia o perioadă îndelungată.
‘Rusia este un stat sigur care poate oferi protecție internațională’, a subliniat joi Ministerul finlandez de Interne.
Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele Vladimir Putin le-a cerut oficialilor de securitate ruși să întărească monitorizarea fluxului de refugiați de la granița cu Finlanda.
Într-o declarație pentru Reuters în luna ianuarie, ministrul Petteri Orpo exprima îngrijorarea guvernului său că frontiera de est s-ar putea transforma într-un nou punct de intrare pentru migranții care încearcă să intre în UE, pe măsură ce accesul pe ruta balcanică devine tot mai dificil.
Țările baltice Estonia și Letonia au început construirea unor garduri la frontierele cu Rusia, în parte din cauza unor temeri similare.
AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Tudor Martalogu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.