Finlanda: Miliții ale extremei dreapta contra migranților

0
1724
Grupuri de autoapărare ale extremei dreapta și-au făcut apariția în ultimele luni în mai multe orașe din Finlanda unde afirmă că patrulează pentru a proteja populația de ceea ce numesc „intrușii islamici”, și-a exprimat joi îngrijorarea guvernul de la Helsinki, scrie AFP, citat de Agerpres.
„A organiza patrule de stradă ține de un comportament extremist. Aceasta nu permite se crească securitatea” populației, a declarat ministrul finlandez de interne, Petteri Orpo, la postul de televiziune YLE. Aceste miliții „nu au dreptul să utilizeze forța”, a subliniat el.
Grupuri de indivizi neînarmați, care pretind cei mai mulți că sunt „Soldații lui Odin” — zeul războiului în mitologia nordică—, au fost văzuți în ultimele cinci luni în diferite orașe în jurul centrelor de primire pentru imigranți recent deschise.
Unii dintre ei figurează în fotografii publicate de presă, purtând veste negre și căști cu sigla „S.O.O.” (Soldiers of Odin).
2015_mielenosoitukset-9-852x568

Potrivit poliției, unii dintre membrii acestor grupuri au legături cu mișcările de extremă dreapta, printre care grupări neonaziste.
„A ataca nu face parte din principiile noastre. Este numai autoapărare. Și toată lumea are dreptul să se apare atunci când este atacat. Noi ne apărăm și chemăm poliția”, au dat asigurări trei dintre membrii unei patrule din orașul Joensuu într-un recent interviu apărut în jurnalul local Karjalan Heili. Ei au afirmat că sunt 20 de membri la Joensuu și până la 500 în toată țara.
Contactat de AFP, unul dintre fondatorii acestor grupuri, Mika Ranta, nu a vrut să răspundă.
Pe site-ul său, grupul denunță „intrușii islamici” care, în opinia sa, sporesc insecuritatea în Finlanda, chemându-i „pe patrioți și pe cei care critică imigrația” să i se alăture.
În 2015, Finlanda — țară cu 5,4 milioane de locuitori — a primit peste 32.000 de solicitanți de azil, de zece ori mai mult ca în 2014. Proporțional, se află pe locul al patrulea printre țările din Europa care primesc imigranți.
– See more at: http://www.nasul.tv/situatie-tensionata-in-finlanda-s-au-organizat-militii-de-autoaparare-contra-migrantilor/#sthash.k14DBcnk.dpuf

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.