Achizitie finlandeza: 10.000 ha de padure cu 50 mil. Euro

1
2253
Compania finlandeza Tornator, specializata in exploatare de fond forestier, a achizitionat circa 10.000 de hectare de padure in Romania in 2008, portofoliul putand creste cu inca 20.000 de hectare in urmatorii ani, a declarat pentru Business Standard Henrik Nieminen, CFO al companiei.

Acesta nu a precizat valoarea tranzactiilor deja incheiate, insa surse apropiate afacerii au precizat ca aceasta este de aproximativ 50 mil. euro. Vanzatorii au provenit din mediul privat.Miscarea este, conform informatiilor disponibile, cea mai mare investitie privata in sectorul de profil din Romania. Suprafetele achizitionate se afla in special in zona Oituz (jud. Bacau). „Vom cumpara in continuare. Trebuie sa vedem daca gasim la un pret rezonabil. Putem sa mai achizitionam inca 10.000 sau 20.000 de hectare. Vrem sa investim in padure, pentru ca apoi sa vindem lemn producatorilor locali”, a spus Henrik Nieminen. Compania vinde o parte din copaci, in timp ce planteaza altii pentru a-i inlocui. Potrivit oficialului Tornator, compania detine 600.000 de hectare de padure in Finlanda

si o suprafata de padure in Estonia, Romania fiind a treia tara din Europa unde firma si-a extins operatiunile. „Am pus pe harta toate tarile din Europa. Romania a indeplinit doua conditii foarte importante: suprafete mari de padure disponibile si proprietari persoane fizice”, a mai spus Nieminen. Romania dispune de un fond forestier de 6,3 mil. hectare, dintre care 40% se vor afla in proprietatea statului la finalul retrocedarilor.

Potrivit oficialului Tornator, firma va avea cu siguranta un country manager la nivel local, insa nu vizeaza un numar mare de angajati, intentionand sa faca outsourcing pe partea de gestiune a fondului forestier.

„Vom demara discutii cu producatori locali de mobila – dar nu numai – pentru a le furniza lemn”, a mai spus reprezentantul Tornator. Potrivit acestuia, extinderea portofoliului companiei in Romania va depinde de preturile pe care le vor practica vanzatorii.

„Ca regula, vanzatorii de paduri sunt persoane fizice, expropriati in timpul perioadei comuniste. Dar au fost si cazuri in care mai multe persoane fizice, de regula din aceeasi familie, s-au asociat si au constituit o societate comerciala, asa-numitele ocoale silvice… Standard

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.