Finlanda: MAE finlandez a fost ţinta unui 'vast' spionaj informatic

0
1991


Finlanda a anunţat, joi, că Ministerul de Externe finlandez a fost ţinta unui ‘vast’ spionaj informatic, care nu a vizat insă informaţiile ‘cele mai sensibile’, transmite AFP.

Şeful diplomaţiei finlandeze, Erkki Tuomioja, a anunţat că serviciul naţional de securitate al poliţiei a deschis o anchetă pentru ‘spionaj agravat’. Potrivit acestuia, sistemul de spionaj informatic descoperit este ‘foarte sofisticat’, dar ‘informaţiile cele mai sensibile’, mai ales cele care privesc relaţiile internaţionale, nu s-au pierdut, intrucat datele strict secrete ‘nu se aflau in reţeaua’ vizată.

‘Este foarte jenant’, a mărturisit Tuomioja, care a venit in faţa presei, la cateva ore după ce postul de televiziune finlandez MTV3 a prezentat informaţii privind acest caz de spionaj. MTV3 a relatat că autorităţile finlandeze suspectează serviciile secrete ale Rusiei şi Chinei că s-ar afla in spatele atacurilor.

Erkki Tuomioja a refuzat insă să indice numele suspecţilor, afirmand că acesta sau aceştia vor fi probabili nominalizaţi cand va incepe procesul.

Potrivit autorităţilor, spionajul ar fi durat ‘mult timp’ şi ar fi fost detectat la inceputul lui 2013. Finlanda a informat deja celelalte guverne din Uniunea Europeană.

Indiciile care au ajutat la detectarea acestor acte de spionaj ar fi venit din străinătate. ‘Faptul că Finlanda nu detectează ea-insăşi acte de spionaj care durează de ani este foarte jenant’, a declarat specialistul independent in informatică Petteri Jorvinen, citat de agenţia franceză. AGERPRES (AS – autor: Argentina Traicu, editor: Tudor Martalogu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.