Finlanda achizitioneaza credite-carbon din Romania

0
1524
Finlanda a semnat acorduri cu Romania si Bulgaria, privind achizitia unor drepturi de emisie de dioxid de carbon, denumite credite carbon, prin intermediul unui mecanism special al Protocolului de la Kyoto, informeaza BBC.

Tranzactia va fi realizata conform mecanismului de implementare comuna, care prevede ca statele care ar putea depasi limitele privind nivelul emisiilor poluante, valabile pana in anul 2012, pot finanta state care inregistreaza un surplus de credite carbon, precum fostele tari comuniste, iar reducerea emisiilor poluante va fi trecuta in contul tarii care achizitioneaza drepturile de emisii.

Finlanda urmareste sa dezvolte proiecte in Romania si Bulgaria, in principal in sectoarele energiei regenerabile, eficientei energetice si a utilizarii gazelor naturale, se arata intr-un comunicat al ministerulului finlandez al mediului.

Fostele state comuniste ar putea fi principalii furnizori de credite carbon, in conditiile in care industriile ineficiente, cu grad ridicat de poluare, permit reducerea nivelului emisiilor, cu costuri scazute.

Finlanda urmareste sa achizitioneze, in perioada 2008-2012, echivalentul a 10 milioane tone de carbon, sub forma drepturilor de emisie, dupa ce a cumparat cantitatea de doua milioane de tone, in cadrul unui program pilot initiat in 1999.

Finlanda intentioneaza sa cumpere echivalentul a un milion de tone de carbon din state central si est-europene, Asia Centrala si Caucaz, a mai anuntat ministerul Mediului.

articol la Banii Nostri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.