Cum a devenit Finlanda amenintarea numarul unu pentru zona euro ‎

0
1690


Finlanda nu vrea sa ramana in zona euro cu orice pret si se opune ferm deciziilor luate la Bruxelles cu ocazia summituui din 28 si 29 iunie de a sustine tarile aflate in dificultate. Si aceasta pentru ca amintirea crizei din anii 1990 continua sa marcheze politica economica a autoritatilor de la Helsinki. Ceea ce reprezinta o noua provocare pentru Europa.

Finlanda s-a impus saptamana trecuta ca principala forta de rezistenta la deciziile luate la ultmul summit european. Republica nordica nu vrea sa finanteze o parte din prima de risc pentru tarile aflate in criza. Mai mult, nici nu se pune problema ratificarii tratatului de stabiltate sau a achizitionarii de pe pietele secundare de titluri de creante italiene sau spaniole. La finalul saptamanii trecute, ministrul finlandez de externe, Jutta Urpilainen a fixat regulile jocului ” Finlanda nu-si asuma responsabilitatea comuna a datoriilor si a riscurilor. Si, a precizat el, daca cineva ar incerca sa o oblige sa urmeze aceasta cale, va prefera sa paraseasca zona euro.
Votul negativ al Finlandei blocheaza pentru moment rascumpararile de creante, dar si potentiala uniune bancara. Si este putin pribabil ca autoritatile finlandeze sa-si schimbe pozitia referitoare la acest subiect.

….

Cum a devenit Finlanda amenintarea numarul unu pentru zona euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.