Ambasada României în Republica Finlanda  Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 28 aprilie 2020, o convorbire telefonică cu omologul finlandez, Pekka Haavisto, la solicitarea părții finlandeze.

Cei doi miniștri au avut un schimb de vederi asupra evoluțiilor legate de pandemia COVID-19 din cele două țări și a măsurilor luate pentru combaterea efectelor acesteia asupra sănătății populației, precum și a planurilor de acțiune avute în vedere de autorități pentru ieșirea din criză și susținerea relansării activității în diferite sectoare economice și sociale.
Convorbirea a prilejuit și un schimb de opinii asupra stadiului și perspectivelor colaborării dintre cele două țări la nivelul Uniunii Europene, cu accent pe principalele evoluții legate de Parteneriatul Estic și sprijinul acordat de Uniunea Europeană statelor partenere pentru susținerea eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19 și a efectelor acesteia.

În acest context, cei doi miniștri au discutat despre ultimele evoluții din Republica Moldova, evidențiind importanța realizării depline și consecvente de către Chișinău a reformelor decurgând din implementarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a menționat sprijinul concret și consistent acordat de România cetățenilor R. Moldova în contextul pandemiei COVID-19, anunțat ieri de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și de către Guvernul României, și, similar cu cele susținute anterior în alte contacte bilaterale sau la nivel european, a încurajat partea finlandeză să examineze posibilitatea de a acționa în acest sens, inclusiv în coordonare cu România. Cei doi miniștri au convenit continuarea dialogului și coordonării pe aceste teme.

Evocând contextul aniversar oferit de împlinirea, în 2020, a o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Finlanda, cei doi demnitari au remarcat stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale și au convenit să evalueze împreună opțiunile pentru marcarea momentului aniversar și pentru impulsionarea dialogului la nivel înalt. Ministrul finlandez a reiterat omologului român invitația de a efectua o vizită bilaterală în Finlanda, invitație acceptată cu plăcere, cât mai curând posibil, în funcție de evoluțiile legate de combaterea pandemiei COVID-19.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a readus în atenție și situația doamnei Camelia Jalaskoski și a copiilor săi minori, solicitând sprijinul părții finlandeze pentru soluționarea pozitivă a acestui dosar. Cei doi demnitari au convenit asupra continuării dialogului pe acest subiect.

Ambasada României în Republica Finlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.